Bećirović: Izjave Putinovog političkog vazala ne mogu umanjiti značaj poruke SAD-a

Preporučujemo

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović osudio je izjave predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o prelijetanju američkih bombardera u vazdušnom prostoru države Bosne i Hercegovine. Ove izjave Bećirović je u saopćenju za javnost okarakterizirao kao tendenciozne i zlonamjerne.

„Sjedinjene Američke Države su dokazani prijatelj države Bosne i Hercegovine, koji u kontinuitetu pruža podršku stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku naše države. Dodik mora znati da će se prelijetanje američkih aviona odvijati u vazdušnom prostoru države Bosne i Hercegovine i da taj čin naših američkih prijatelja podržava preko 70% građana Bosne i Hercegovine.

Kao član Predsjedništva BiH zahvaljujem se SAD na svemu što su učinile i čine za mir i sigurnost svih građana i naroda Bosne i Hercegovine. Ovaj potez SAD jača mir, sigurnost i nadu u bolju budućnost naše zemlje. Nikakve besmislene izjave Putinovog političkog vazala ne mogu umanjiti značaj ove konkretne i višestruko opravdane poruke SAD.

Najavljeni avio preleti SAD jasno pokazuju posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Prelet američkih bombardera je još jedna potvrda snažnog i neraskidivog prijateljstva i partnerstva između SAD i Bosne i Hercegovine.

Jedinstven i odlučan odgovor Zapada i demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini garantiraju da separatisti neće ugroziti mir u regiji. Vrijeme je da se zajedno suprotstavimo političkim ekstremistima koji otvoreno prijete miru i sigurnosti svih ljudi u Bosni i Hercegovini i regiji.

Intenzivirane Dodikove prijetnje unilateralnim rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i mira u Bosni i Hercegovini i regiji ne treba potcjenjivati jer Dodikova politika nije politički već primarno sigurnosni problem. Dodik ne treba imati tragičnu iluziju da će raspakivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma napraviti bilo kakvu korist za bh. entitet RS. Naprotiv, antidejtonskim djelovanjem mogao bi dovesti do scenarija kojeg ne očekuje“, navedeno je u saopćenju.

Podsjećamo, Željka Cvijanović, članica Predsjedništvas BiH iz RS-a je ranije osudila čin prelijetanja američkih bombardera kojeg smatra nepotrebnim i provokativnim.

“I nikada na tako nešto ne bih dala saglasnost, ni kao član Predsjedništva BiH, niti u bilo kojem drugom svojstvu”, poručila je Cvijanović u izjavi za Srnu.

Najnovije

Smajić očitao lekciju Forti: Služeći interesima Srbije i Hrvatske ugrožavate suverenitet vazdušnog prostora i sigurnost BiH!

Delegat Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Džemal Smajić izrazio je...