Bećirović nakon susreta sa Varhelyijem : BiH bez EU ne može biti prosperitetna država

Preporučujemo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović  je izjavio da Bosna i Hercegovina bez članstva u Evropskoj uniji ne može biti demokratska, prosperitetna i pravna država.

Ovo je izjavio nakon današnjeg susreta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem. Bećirović je napomenuo da većina građana Bosne i Hercegovine žele da njihova zemlja postane članica Unije.

“Važno je da intenziviramo aktivnosti kako bi Bosna i Hercegovina jednog dana, a ako je moguće što prije, postala članica. Imali smo period stagnacije na putu ka EU. Vrijeme je da to promijenimo i napravimo pozitivan preokret i da sa prijateljima iz EU dinamiziramo put ka EU. Očekujem da nova parlamentarna većina na državnom nivou istinski radi na preporukama EU”, naveo je.

Bećirović je konstatovao da je sastanak sa Varhelyijem bio ohrabrujući i sadržajan.

“Dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU bi bio veliko ohrabrenje za sve ljude u Bosni i Hercegovini. Vrlo jasno sam rekao da pitanje proširenja EU nije neko sporedno pitanje, već važno geostrateško pitanje za EU, posebno u smislu očuvanja stabilnosti Unije i Zapadnog Balkana”, rekao je.

Prema Bećirovićevim riječima, EU i Bosna i Hercegovina su nerazdvojno povezane – da je EU nepotpuna bez Bosne i Hercegovine te da Bosna i Hercegovina bez EU ne može biti demokratska, prosperitetna i pravna država.

“Neće se EU prilagođavati standardima i kriterijima Bosne i Hercegovine, već se mi moramo prilagođavati standardima i kriterijima EU”, zaključio je Bećirović.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi ocijenio je da je posljednjih šest sedmica put Bosne i Hercegovine ka dobijanju statusa kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji brži nego ikada prije.

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...