Bećirović odgovorio Vučiću: Za BiH ima ko da brine, rješavaj probleme Srbije

Preporučujemo

„Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić više puta je ponovio da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali to ne potvrđuje djelima. Ponovo se miješa u unutrašnja pitanja naše države ovaj put objavljujući da ima podatke da se zapadne sile miješaju u izborni proces u Bosni i Hercegovini. Šta je i koga je to Vučić pratio pa je došao do tih podataka? Odakle mu pravo da istražuje i skuplja podatke o bilo čemu što se dešava u Bosni i Hercegovini? Posebno nema pravo da se i sam miješa u izborni proces u Bosni i Hercegovini tako što birače prikriveno pokušava navesti da glasaju za njemu blisku političku opciju. Ovim putem Vučiću poručujem da Bosnu i Hercegovinu ostavi na miru, a on i njegove tajne službe neka skupljaju podatke o tome šta se dešava u Srbiji. Za Bosnu i Hercegovinu ima ko da se brine,“ izjavio je Denis Bećirović, SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim izborima u BiH.

„Prema izjavi Vučića ‘ambasadori pojedinih zapadnih zemalja zovu ljude na listama pojedinih stranaka i zabranjuju im da promijene stranu jer će u protivnom odgovarati i za zločine koje su počinili i za one koje nisu’. Što se tiče Vučićevih službi i informacija o navodnim optužbama za zločine pojedinaca, svi smo svjedočili kako su te službe decenijama brižno štitile Karadžića i Mladića od pravde.

Zadnja stvar o kojoj Vučić treba dijeliti lekcije je odnos tajnih službi i stranih agencija o osobama osumnjičenim za ratne zločine, kada je njegova država i tajna služba štitila najveće kasapine i ratne zločince poslije 2. svjetskog rata. Pametnije bi mu bilo da se pozabavi rješavanjem problema unutar Srbije. Ako mu je stalo da bude faktor stabilnosti regiona neka se pozabavi sređivanjem odnosa sa Kosovom jer je to trenutno najveća opasnost za stabilnost regiona. Vučić građanima Srbije mora saopštiti da Kosovo više nije Srbija. Njegova politika sa Kosovom je doživjela poraz, što je i sam priznao, ali mu to ne daje nikakvo pravo da taj poraz nadoknađuje u Bosni i Hercegovini. Mi državljani Bosne i Hercegovine tuđe nećemo, a našu državu Bosnu i Hercegovinu ne damo nikome“, zaključio je Bećirović.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...