Bećirović posjetio porodicu napadnutih povratnika kod Višegrada, objavljene fotografije krvavih zidova

Preporučujemo

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa povratnicima i porodicom napadnutih Ajše i Fadila Memiševića u selu Omeragići kod Višegrada.

Povratnike je obišao zajedno sa zamjenicom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duškom Jurišić. U razgovoru sa mještanima naselja Omeragići, član Predsjedništva BiH Bećirović je pružio podršku povratnicima i poručio kako najranjivija povratnička populacija mora biti zaštićena. On je još jednom pozvao pozvao vlasti bh. entiteta RS da hitno provedu istragu, otkriju, procesuiraju i kazne počinioce kukavičkog čina napada na povratnike Ajšu i Fadila Memiševića, koji su fizički napadnuti i pretučeni.

Istakao je da je potrebno brzom i djelotvornom policijskom akcijom i sankcijama vratiti osjećaj sigurnosti među povratnicima, koji su svakodnevno izloženi sistemskoj diskriminaciji i uskraćivanju elementarnih ljudskih prava.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je ponovo naglasio da bošnjački povratnici, kao i svi ljudi u Bosni i Hercegovini, moraju uživati slobodu, sigurnost i osnovna ljudska prava, te da je obaveza je nadležnih organa da im to osiguraju.

Posjeta Bećirovića žrtvama napada u Višegradu “ogolila je” istinu u kakvim uslovima povratnici u Rs žive. Osim uznemirujuće fotografije na kojoj se može vidjeti krv od udaraca koje su supružnici zadobili usljed napada, jasno se vidi da uslovi života nisu ni blizu idealnog.

Ovaj napad trebao bi biti alarm da se viđe nikada ne ponovi slični dogažaji, ali i da vlasti, koje se bore za udobne fotelje moraju da se okrenu oko sebe i vide u kakvim uslovima narod živi.

 

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...