Bećirović s ambasadorom Irana u BiH: Rezolucija o genocidu u Srebrenici u fokusu razgovora

Preporučujemo

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Islamske Republike Iran u BiH Abuzarom Ebrahimijem Torkamanom.

Tokom sastanka, Bećirović je ukazao na činjenice vezane za prijedlog rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, kao i na značaj promoviranja istine o počinjenom genocidu u i oko Srebrenice.

- -

On je istakao važnost da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Bećirović je istakao važnost Rezolucije OIC-a usvojene 2011. godine na 39. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Astani kojom su pozvane članice ovog tijela da 11. juli obilježavaju kao Dan žalosti. Taj poziv je dodatno naglašen i na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a u Islamabadu 2022. godine kada je usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini.

“Zato je veoma važno da i sve zemlje OIC-a glasaju za rezoluciju o Srebrenici i da ne podrže anticivilizacijsku politiku nekih čelnika susjedne Republike Srbije”, naglasio je Bećirović.

Ambasador Irana Abuzar Ebrahimi Torkaman rekao je da Iran podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i suživot svih naroda.

- -

Također, on je ovom prilikom osudio počinjeni genocid u Srebrenici 1995. godine.

Također, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ambasador Irana u Bosni i Hercegovini Abuzar Ebrahimi Torkaman konstatirali su da su odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...