Bećirović: Sa Vučićem se mora razgovarati, ali mu se ne može čestitati sve dok ne promijeni “velikosrpsku politiku” prema BiH

Preporučujemo

Delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je ukazao da je sud, koji je danas osudio bivšeg pripadnika ARBiH Huseina Mujanovića, 2015. godine rehabilitirao četničkog vođu, zločinca Dragoljuba Dražu Mihajlovića.

Bećirović, koji je i jedan od potpredsjednika SDP-a, je čestitao Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana te poručio da se nada da će biti prihvaćen njegov prijedlog da se zakonski zabrani djelovanje fašističkih organizacija u Bosni i Hercegovini. Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina je uvijek imala snage da pobijedi mračne ideologije zla, mržnje i podjela.

Potom se osvrnuo na presudu Višeg suda u Beogradu kojom je Mujanović osuđen na deset godina zatvora.

“Podsjećam domaću i svjetsku javnost, riječ je o sudu koji je 2015. rehabilitirao fašistu i zločinca Dragoljuba Dražu Mihajlovića. Ovakva politika predstavlja nastavak srbijanske agresivne politike miješanja u unutrašnje poslove druge države, kao i intenziviranje progona građana države Bosne i Hercegovine. Srbija je još jednom potvrdila da je najveći izvor nestabilnosti na Zapadnom Balkanu”, konstatovao je Bećirović.

Kako je izjavio, valjda je sada jasno predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću (SDA) zašto mu je prije nekoliko sedmica rekao da ne čestita licemjernom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Smatra da se sa Vučićem mora razgovarati o otvorenim pitanjima, ali da mu se ne može čestitati sve dok ne promijeni “velikosrpsku politiku” prema Bosni i Hercegovini.

Najnovije

Građani Srbije izlaze na proteste petu sedmicu zaredom, ne odustaju od zahtjeva

U Beogradu će danas biti organizovani peti protesti "Srbija protiv nasilja", tačno mjesec dana od kada je 13-godišnji Kosta...