Bećirović: Schmidt treba smijeniti Dodika ili se povući!

Preporučujemo

Dodikov udar na Ustavni sud BiH je brutalni napad na Dejtonski sporazum!

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadoricom Republike Francuske u BiH Kristin Tudik (Christine Toudic) o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je ukazao ambasadorici Kristin Tudik da je Milorad Dodik više puta javno izjavio da je njegov cilj velika Srbija i da ima konkretan plan za razbijanje države Bosne i Hercegovine. Današnji napad organa bh. entiteta RS na Ustavni sud BiH predstavlja brutalni udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Od Francuske i drugih svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma očekujem da konkretnim potezima zaštite Dejtonski mirovni sporazum.

Dr. Bećirović je ambasadorici Tudik predstavio Bijelu knjigu o antidejtonskim aktima entiteta Republika Srpska (2021-2023) i naglasio da Evropska unija treba što prije zaustaviti predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika koji svojim separatističkim potezima ugrožava mirovni proces u Bosni i Hercegovini. On je poručio da Dodik ne može biti iznad Ustavnog suda BiH, Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine i da Zapad ne smije više tolerisati njegovo pravno nasilje.

Dr. Bećirović je istakao da je institucija visokog predstavnika na historijskoj prekretnici i da aktuelni visoki predstavnik mora u najkraćem roku sankcionirati rušitelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ako to ne uradi treba podnijeti neopozivu ostavku i omogućiti da na njegovu poziciju dođe osoba koja će štititi Dejtonski mirovni sporazum. U slučaju da ne sankcionira Dodika i njegove sljedbenike aktuelni visoki predstavnik nema više nikakvo pravo da donosi bilo kakve odluke koje se odnose na bh. entitet Federacija BiH.

Ambasadorica Tudik je naglasila da je Republika Francuska opredijeljena za daljnju podršku Bosni i Hercegovini, a posebno kada su u pitanju reformski procesi i jačanje stabilnosti u ovom dijelu Evrope, te da se na tom putu može računati na nastavak francuske podrške.

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...