Bećirović: Teško da će biti usvojen bilo koji od dva prijedloga Izbornog zakona

Preporučujemo

Šef kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Damir Bećirović govorio je u Novom danu na N1 o protekloj sjednici državnog parlamenta.

“Bilo je porpilično tijesno, ali ništa što nismo očekivali. Vidjeli smo rezultat vladajuće koalicije”, kazao je Bećirović.

- -

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona koji je sve aktuelnija tema na bh. političkoj sceni, Bećirović kaže:

“Teško da će biti usvojen bilo koji od dva prijedloga koji su trenutno aktivni. Vidjet ćemo šta će se desiti na narednoj sjednici, SDP i DF su uputili dva prijedloga koji su u skladu sa odlukama Ustavnog suda”, kazao je i dodao:

“Ono što je Dragan Čović pričao do sada, u svemu je pogriješio. Kod nekih stranaka postoji određena spremnost da se priča o izmjenama Izborngo zakona, ali teško je ući u priču kada imate maksimalističke prijedloge HDZ-a koji ruše koncept građanske države. To je koncept etničke podjele BiH gdje ne možete uživati svoja demokratska prava. NE postoji mogućnost da se prihvati ono što nudi HDZ, jer oni ovim spašavaju svoje glave od krivičnog progona”.

Bećirović je istakao da osnovni problem BiH nije Izborni zakon, nego:

- -

“Osnovni problem BiH nije Izborni zakon, nego nepostojanje pravosudnog sistema koji nije pod utjecajem politike. Sve dok toga ne bude, ovdje ne možemo pričati o bilo kakvom ozdravljenju države i da na pravi način krenemo EU putem”.

Kada je riječ o Zakonu o akcizama, Bećirović kaže da su postojala dva predlagača u BiH, ali jedan glavni.

“Postojala su dva predlagača: Vijeće ministara i Safet Softić. Ipak, ovdje je bitno reći da je glavni predlagač Evropska banka koja želi da se obezbijedi da će njima biti vraćni njihovi novci koje BiH posuđuje. To je jedan od uslova MMF-a kako bi bila isplaćena tranša”.

O najavljenoj kandidaturi Željka Komšića na narednim izborima, kazao je:

“Komšić je čovjek koji mora u ovom trenutku izaći sa svojom kandidaturom, jer smo vidjeli čemu vodi politika HDZ-a. Dobili su mogućnost da obnašaju funkcije za koje su govorili da su ugroženi jer ih ne obnašaju, pa smo vidjeli gdje su nas doveli. Komšić ima obavezu prema svim građanima BiH i definitivno mora izaći kao kandidat na narednim izborima”.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...