- Advertisement -

Begija Smajić uputila otvoreno pismo EU ambasadorima: Najavljuje li Dodik novi genocid?

Preporučujemo

Begija Smajić zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Narodnoj Skupštini bh. entiteta Republika Srpska, uputila je otvoreno pismo ambasadorima zemalja Evropske unije u BiH.

– Poštovani ambasadori,

da nema mjesta za nehrišćane i ponosna sam na civilizacijsko ponašanje Bošnjaka muslimana i drugih građana koji su se borili za BiH u najtežim vremenima.

Današnji građani Bosne i Hercegovine, bez obzira da li se radi o bosanskim muslimanima, bosanskim pravoslavcima ili bosanskim katolicima, imaju korijene na ovom tlu stotinama godina. Pored toga što smo jedan od najstarijih naroda Evrope, svi smo pripadnici monoteističkih religija koje su došle iz jednog korijena sa Srednjeg istoka – navela je Smajić.

Dodala je da su naši sugrađani Jevreji sa nama još od 16. stoljeća kada su kao prognanici došli iz Španije na prostor Bosne i Hercegovine.

– Primili smo ih kao ravnopravne građane i oni su neraskidivo tkivo Bosne i Hercegovine koji su utkali sebe i svoju kulturu u našu domovinu i zajednički s nama gradili multietničko društvo.

Nažalost fašizam u Evropi je oživio. Čim se ukaže mala prilika, fašizam izađe na svjetlo dana pokušavajući uništiti sve što mu se ne sviđa. Fašizam ne poznaje čovjeka kao biće koje ima pravo na egzistenicju bez obzira na njegovu etničku pripadnost, kulturu, naciju, vjeru i bilo koju drugu ljudsku identifikaciju. U mojoj zemlji fašizam je, sa većim ili manjim intenzitetom, vrlo živ već 30 punih godina. Kulminacija fašističkog orgijanja desila se 1995. godine u mom gradu, Srebrenici, kada je izvršen genocid nad muslimanima – navela je Smajić u otvorenom pismu.

Najveći garant provođenja evropskih vrijednosti u djelo

U nastavku je naglasila da je sigurna da su ambasadori primjetili da “član Predsjedništva BiH Milorad Dodik intenzivno vrijeđa muslimane Bosne i Hercegovine, Evropljane, pokušavajući pridobiti slične političke krugove u Evropi za ostvarivanje svojih opasnih ciljeva”.

– Sve to vrijeme dok mentalno i javno zlostavlja cijelu jednu populaciju, nikada nisam čula da je bilo ko reagovao iz Evropske unije i osudio njegov napad na bosanske muslimane, Evropljane. Upravo su ti muslimani bili najveće žrtve nad kojima je izvršen genocid i zločin protiv čovječnosti, a ne agresori i počinioci takvih nedjela. Bošnjaci muslimani su svojim ponašanjem i u momentu dok su vršeni zločini nad njima pokazali da su najveći garant provođenja evropskih vrijednosti u djelo. Da li ih zbog toga treba protjerati iz Evrope i masovno ubijati?

Kao što ste vidjeli u posljednjem njegovom pismu premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, Dodik kaže da nema mjesta za nehrišćane u Evropi. Mi u Bosni i Hercegovini, poučeni događajima od prije 30 godina, to čitamo kao najavu možda novog genocida. Voljela bih da me neko ubjedi da to nije tako – istaknula je Smajić.

Ako dozvolimo da zlo prevlada u BiH…

Također, kaže kako bi voljela čuti nekoga od ambasadora zemalja Evropske unije u Bosni i Hercegovini da javno kaže “ima li za nas Evropljane iz Bosne i Hercegovine, muslimane i Jevreje, mjesta na našem kontinentu?”

– Dodik kaže da nema mjesta za nehrišćane! Šutnja na Dodikovo pismo može značiti i slaganje sa takvim stavovima.

Ja ću i dalje vjerovati u ideju čovjeka koji prepoznaje samo čovjeka. Ovo je 21. vijek i žalosno je da na našoj planeti koja postaje sve povezanija neko još uvijek ima mozak divljaka i želi da živi u tami svog jednoumlja. Ako dozvolimo da zlo prevlada u Bosni i Hercegovini, a očigledno je da se toleriše do krajnjih granica, budite uvjereni da će prije ili kasnije zahvatiti cijelu Evropu. Stradanja i rat u Ukrajini su, između ostalog, posljedica neriješenog stanja u Bosni i Hercegovini. Nadam se da to razumiju oni koji se bave pravim i istinskim analizama uzročno posljedičnih veza između Bosne i Hercegovine i Ukrajine.

Poštovani ambasadori zemalja Evropske unije u BiH, primite izraze moga poštovanja – zaključila je Smajić u otvorenom pismu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...