- Advertisement -

Belgija uvela karantin zbog majmunskih boginja, novo zatvaranje zemalja na vidiku?

Preporučujemo

Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obveznu 21-dnevni karantin zbog majmunskih boginja. Vlasti Belgije uvele su, naime, obaveznu 21-dnevnu izolaciju za osobe kod kojih je dijagnosticirano oboljenje majmunske boginje (monkeypox).
 
U Belgiji su u petak potvrđena tri slučaja zaraze majmunskim boginjama, a ta zemlja je postala prva u svijetu koja je uvela obaveznu trosedmičnu izolaciju za zaražene tim virusom. Iako se od osoba u visokorizičnom kontaktu ne traži da se samoizoliraju, vlasti Belgije preporučuju da se takve drže podalje od osoba sa niskim imunitetom.
 
Slučajevi rijetke, ali potencijalno smrtonosne bolesti majmunskih boginja zabilježeni su proteklih sedmica u Evropi, uključujući Njemačku, Francusku, Španiju, Portugal, Italiju, Veliku Britaniju i Švedsku, te SAD i Australija.
 
Prvi slučaj u Evropi potvrđen je 7. maja. Simptomi bolesti su glavobolja, groznica, natečeni limfni čvorovi, umor i bolovi u mišićima, nakon kojih slijedi karakterstičan osip po tijelu. Za virus trenutno ne postoji vakcina.
 
Majmunske boginje su zarazna bolest koju izaziva virus sličan velikim boginjama. Bolest je identificirana 1958. godine u kolonijama majmuna koji su se koristili za istraživanja. Prvi slučaj majmunskih boginja kod ljudi zabilježen je 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo. Do danas niko nije preminuo od virusne bolesti. 
 
Virus još uvijek nije potvrđen u BiH. Prim.dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu kazao je da su slučajevi majmunskih boginja zabilježeni i prošle godine u Evropi.
 
– To su boginje koje su otprilike kao što su varičele ili pljuskavice. Samo što se one prenose sa majmuna na čovjeka. Bilo je registriranih slučajeva i prošle godine, u par navrata je zabilježeno na aerodromima, mislim da je bilo u Engleskoj – rekao je Drljević.
 
Kako dodaje, sada je najvažnije vršiti kontrole putnika na aerodromima. No, kontrola, kako nam je rečeno na aerodromu, uprkos mjerama koje je poduzela Belgija, još uvijek nisu poduzete.
 
– Ukoliko dođe do pojave boginja da se ti pacijenti izoluju i da izbjegvaju dalje kontakte. Mi neki poseban lijek za sad za to nemamo, ali u svakom slučaju to ne bi trebao da bude neki veliki problem. Nije prvi put da se to dešava. One mjere koje su provođene prošle godine to je izolacija bolesnika i epidemiološko istraživanje, su zaustavile to širenje i to je najbolji način. Izolacija pacijenata traje 21 dan – zaključio je Drljević.
 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...