Benjamina Karić nova gradonačelnica Sarajeva

preporučujemo

U nastavku konstutirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas je jednoglasno za novu gradonačelnicu izabrana Benjamina Karić. 

Sjednica je, podsjećamo, prekinuta u dva navrata. Prvi put prilikom izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a drugi put jer Bogić Bogićević nije prihvatio imenovanje imajući u vidu da je dva dana ranije izvijestio da odustaje od kandidature.

SDP je ovaj put za gradonačelnicu Sarajeva kandidirao Benjaminu Karić, dok su kandidati za zamjenika gradonačelnika Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka).

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti doc. dr. Karić se izjašnjava kao Ostali.

Benjamina Karić predložena je uime stranke SDP-a.

Dešavanja u Gradskom vijeću dospjela su u centar pažnje nakon što Bogićević nije prihvatio mandat za gradonačelnika, te nakon istupanja NBL-a (NES) Ibrahima Hadžibajrića iz tadašnje Četvorke.

 

S obzirom da sarajevska “Trojka” ima 15 od 28 ruku, odnosno vijećnika koji bi trebali glasati za Benjaminu Karić, izbor gradonačelnika i ovaj put bi mogao doći u znak pitanja, uzimajući u obzir dešavanja i samo odvijanje procesa prilikom izbora predsjedavajućeg GV Jasmina Ademovića.

Najnovije

Blaž Slišković je novi trener FK Željezničar

Fudbalski klub Željezničar je dobio novog trenera, a to je bh. nogometni stručnjak Blaž Slišković. Ovu odluku donijeli su...