Benjamina Karić se ponovo predomislila: Spomenik Kralju Tvrtku na čekanju

Preporučujemo

Gradonačelnica Benjamina Karić danas je od Gradskog vijeća zatražila da se odloži rasprava o prijedlogu o lokaciji za postavljanje spomenika Kralju Tvrtku.

Prijedlog je bio da se spomenik postavi u parku u Općini Novo Sarajevo.

Karić je objasnila da je spomenik trebao biti postavljen na jednu od tri ‘adekvatne’ lokacije – u parku preko puta Predsjedništva BiH, u parku iza Predsjedništva BiH ili na platou kod SCC-a.

Ali, za takve prijedloge Grad nije dobio saglasnost Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika. Zato je predložena lokacija u Novom Sarajevu jer za nju nije potrebna saglasnost Komisije.

Međutim, gradonačelnica se opet predomislila.

“Ja predlažem da se odloži rasprava. Razlozi su objektivne prirode, želim se potruditi da pronađemo lokaciju koja bi bila adekvatnija. Svi smo svjesni da naš Kralj Tvrtko treba da ima mjesto u centru grada”, rekla je Karić.

Njen prijedlog je usvojen jednoglasno.

Inače, Karić je naručila izradu spomenika koji je plaćen 250.000 KM, a da ranije nije osigurala lokaciju. Spomenik je ‘lagerovan’ negdje i čeka da ova trakavica konačno dobije svoj kraj.

Najnovije

Čović: BiH će biti evropska država, ući u NATO, ona je nedjeljiva, to razumite

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović gostovao je na BHRT-u u emisiji Odbrojavanje u kojoj je komentarisao brojna aktuelna politička pitanja...