Beograd: Ponovo odloženo suđenje za ubistvo više stotina Bošnjaka u selu Kravica

Preporučujemo

Suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske za ubistvo više stotina Bošnjaka u julu 1995. godine u selu Kravica kraj Srebrenice odloženo i danas zbog odsustva optuženog Dragomira Parovića, javlja Anadolu agency (AA).

Optuženi Dragomir Parović se nije pojavio na sudu, kao ni prethodna dva puta kada je suđenje odloženo, iako je sud naložio njegovo privođenje, jer se nalazi na odeljenju psihijatrije u bolnici u Novom Sadu.

- -

Sudu je dostavljena medicinska dokumentacija.Na sudu se danas nije pojavio ni zaštićeni svedok 301, koji je trebalo da bude saslušan, zbog toga što je on izjavio da “nije u mogućnosti da prisustvuje suđenju zbog lošeg zdravstvenog stanja”.Zamenik tužioca Bruno Vekarić kazao je da je dobio izveštaj o stanju Parovića od 28. maja 2018. godine sa lekarskom dokumentacijom.”Predlažem da se izvrši psihijatrijsko veštačenje Parovića, da bi se dokazalo da li je sposoban da pristupi suđenju”, rekao je.

Sud je to usvojio i naložio psihijatrijsko veštačenje optuženog Parovića, što hitnije, a najkasnije do 12. juna.

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić.

Prema optužnici, oni su s nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, u halama Zemljoradničke zadruge i oko njih, u selu Kravica, u julu 1995. godine, učestvovali u ubistvu više stotina Bošnjaka.Nastavak suđenja je zakazan za 12. i 13. jun kada su pozvani zaštićeni svedoci 301, 302 i 303, a suđenje zakazano za 1. jun takođe je odloženo.

Najnovije

Izvori tvrde da je Netanyahu odustao od kontranapada na Iran nakon razgovora s Bidenom

Američki predsjednik Joe Biden je navodno odvratio premijera Izraela Benjamina Netanyahua od uzvraćanja napada Iranu, koji je sinoć pokrenuo...