Berton o instrukciji Ministarstva obazovanja KS: Izvođenje nastave isključivo na jednom od tri službena jezika nije u skladu s principima jednakosti

preporučujemo

Ambasador Bruce G. Berton povodom instrukcije Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u vezi sa provedbom odredbe o jeziku u Zakonu o osnovnom obrazovanju ističe da Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u potpunosti uvažava da svaki od konstitutivnih naroda ima svoj jezik, ali smatraju da postojanje tri jezika ne bi smjelo da se koristi u svrhu kreiranja ili produbljivanja podjela u društvu.

– Izvođenje nastave isključivo na jednom od tri službena jezika nije u skladu s principima jednakosti svih jezika konstitutivnih naroda. Stoga, pravna formulacija navedena u Zakonu o osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo je neprihvatljiva i takođe nije u skladu s Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH. U toku procedure usvajanja kantonalnog zakona o osnovnom obrazovanju, Misija je upozorila nadležne kantonalne vlasti o ovom odstupanju i to u više navrata isticala nakon usvajanja zakona.Misija je takođe nastavila da iskazuje svoju zabrinutost po ovom pitanju pred relevantnim vlastima nakon izdavanja Instrukcije u septembru 2017. godine.

Puna provedba pomenute pravne odredbe Zakona, na osnovu koje je izdata ova Instrukcije, može dovesti do potpune segregacije djece u Kantonu Sarajevo, što ne doprinosi procesu pomirenja. Od ključnog je značaja u ovom smislu napraviti razliku između izvođenja nastave na jednom od jezika i učenja jezika.Izdavanje još jedne Instrukcije u novembru 2018. godine ukazuje na nepostojanje volje predstavnika vlasti Kantona Sarajevo da izmijene spornu odredbu o jeziku u Zakonu o osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo.Misija će nastaviti da se zalaže kod obrazovnih vlasti na najvišem nivou za poštovanje ljudskih prava, uključujući pravo na obrazovanje bez diskriminacije po bilo kom osnovu, u skladu sa obavezama koje je BiH preuzela kao članica OSCE-a – kazao je Berton.

Najnovije

Turski mediji: Policija otkrila bombu, spriječen napad na Erdogana

Turske obavještajne službe osujetile su večeras pokušaj napada na predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, prenose turski mediji. Eksplozivna naprava pronađena je...