Berze u Europi rastu nakon četiri dana pada

Preporučujemo

Na europskim su berzama u utorak ujutro cijene dionica snažno porasle, prateći rast indeksa na Wall Streetu i azijskim tržištima, jer su splasnula strahovanja od trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 1,4 posto, što je njegov prvi rast nakon četiri dana pada, piše index.hr.

- -

Pritom je londonski FTSE indeks bio na dobitku 1,40 posto, na 6.986 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,75 posto, na 11.993 boda, a pariški CAC 1,60 posto, na 5.146 bodova.

Snažan rast tih indeksa zahvaljuje se jučerašnjem skoku cijena dionica na Wall Streetu za više od 2,5 posto, što je njihov najveći dnevni skok u dvije i pol godine, jer su splasnule bojazni od trgovinskog rata.

I SAD i Kina poručuju da su spremni pregovarati o carinama i trgovinskim neravnotežama. Iz Bijele kuće je objavljeno da SAD, među ostalim, traži od Kine da smanji carine na uvoz automobila, dozvoli većinsko strano vlasništvo u financijskim kompanijama i kupuje više američkih poluvodiča.

Premda je spremna pregovarati, Kina je ipak u ponedjeljak pozvala članice Međunarodne trgovinske organizacije (WTO) da ujedinjenim naporima zaustave SAD kako ne bi upropastio tu organizaciju, pozivajući ih da se suprotstave američkim carinama koje bi trebale kazniti navodnu kinesku krađu intelektualnog vlasništva.

- -

“Tržište se oporavilo, nakon oštrog pada prošle sedmice, zbog mogućih razgovora između Kine i SAD-a. Ali, mislim da još nismo izašli iz šume, i dalje postoji politička nesigurnost”, kaže Dennis Dick, direktor u kompaniji Bright Trading.

Zahvaljujući nadi ulagača da će se izbjeći razorni trgovinski rat, i na azijskim su berzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio na dobitku 0,9 posto.

Na berzi u Tokiju je Nikkei indeks skočio 2,7 posto, na 21.317 bodova.

Najnovije

Društvenim mrežama šire se “ratne fotografije” Štukana i Đure: Ovo su scene iz filmova

Poznati bh. glumac i književnik Feđa Štukan priveden je nedjelju na aerodromu "Nikola Tesla" zbog optužbi da predstavlja "bezbjednosnu...