Bešlija: Ministarstvo prostornog uređenja KS dovelo je građane u zabludu i finansijski ih oštetilo

Preporučujemo

Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo izdalo je upozorenje etažnim vlasnicima u Kantonu Sarajevo da moraju dostaviti dokaz o vlasništvu nad nekretninama. U suprotnom, plaćat će kaznu od 200 do 2000 KM. Rok za dostavu dokaza je 31. decembar.

Građani su upozorenjem zbunjeni. Upozorenje je kačeno na vrata haustora ili na oglasne ploče ukoliko postoje. Mnogi ga nisu ni vidjeli, a onima koji jesu ostala je nejasna svrha, zašto dokaz o vlasništvu moraju dostavljati bilo kome te se izlagati administrativnim obavezama i troškovima.

- -

Ministarstvo je 25 dana nakon upozorenja objavilo pojašnjenje, ali u pojedinim sredstvima informisanja, do kojeg opet svi građani nisu mogli doći i suviše kasno.

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo tim povodom reagovala je zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija:

„S obzirom na to da je od upozorenja etažim vlasnicima u zgradama kolektivnog stanovanja u KS izdatog od strane Kantonalnog ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša do momenta pojašnjenja gore navedenog upozorenja, proteklo 25 dana, te da se pojašnjenje desilo nakon reakcija nakon iskazanog nezadovoljstva građana, od nadležnog Ministarstva zahtijevala sam produženje roka za dostavu dokumenta o vlasništvu upravniku za najmanje 25 dana; da od upravnika zahtijeva da etažne vlasnike obavijeste o istom pismenim putem na način na koji izdaju račune; da pisano upozorenje upotpune informacijom o razlozima traženja dokaza o etažnom vlasništvu te pojašnjenjem na koji način se ista mogu pribaviti i dostaviti. Zahtijevala sam od nadležnog Ministarstva da uputi javno izvinjenje građanima koji su 25 dana čekali pojašnjenje i samim tim doveli u zabludu građane i finansijski ih oštetili.“

Resorni minsitar Čedomir Lukić složio se produženjem roka od 25 dana.

Najnovije

Ukrajinci gube sve više zapadnih tenkova, a nedostatak artiljerije ih tjera da se bore iz blizine

Boreći se za zaustavljanje ruskog napredovanja zapadno od ruševina Avdivke u istočnoj Ukrajini, 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske izgubila...