Besplatni udžbenici, školski pribor i ruksaci za prvačiće

Preporučujemo

Upis u prvi razred osnovne škole obavlja se u aprilu i augustu. Nakon prvog upisnog roka u aprilu, za predstojeću školsku 2018/2019. godinu, u prve razrede 11 osnovnih škola na području općine Centar upisano je 585 prvačića i to 300 dječaka i 285 djevojčica.

Osnovno obrazovanje je obavezno za svu djecu do navršene 15. godine života, odnosno do završetka osnovne škole.

- -

Školskim obveznikom smatra se dijete koje je do 1. marta tekuće godine navršilo pet i po godina života.Najveći broj prvačića iz Centra – njih 107 će u školskoj 2018/2019. godini pohađati Osnovnu školu Katoličkog školskog centra.

U školu „Safvet-beg Bašagić“ upisano je 70 prvačića, a u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ njih 65. Osnovnu školu „Nafija Sarajlić“ pohađat će 62 prvačića, školu „Alija Nametak“ 59, a školu „Hasan Kikić“ 55 djece. U Osnovnu školu „Isak Samokovlija“ upisana su 52 mališana, u školu „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ 38, u školu „Vladislav Skarić“ 31 dijete, a u školu „Hasan Kaimija“ 25 djece.

Najmanji broj prvačića, njih 21 upisano je u Osnovnu školu „Silvije Strahimir Kranjčević“.

Općina Centar će obezbijediti besplatne udžbenike, školski pribor i ruksake za sve prvačiće koji se upišu u 11 osnovnih škola na njenom području, a za tu namjenu je u ovogodišnjem budžetu planirano 102.000 maraka. Upis prvačića će biti nastavljen u drugom upisnom roku, u augustu.

Najnovije

Dodik ponovo bljuje po BiH: ‘Godinama nije uložena ni jedna KM’

Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta RS oglaio se na svom X profilu o prekidu snabdijevanja električnom energijom u...