Besplatni udžbenici, školski pribor i ruksaci za prvačiće

Preporučujemo

Upis u prvi razred osnovne škole obavlja se u aprilu i augustu. Nakon prvog upisnog roka u aprilu, za predstojeću školsku 2018/2019. godinu, u prve razrede 11 osnovnih škola na području općine Centar upisano je 585 prvačića i to 300 dječaka i 285 djevojčica.

Osnovno obrazovanje je obavezno za svu djecu do navršene 15. godine života, odnosno do završetka osnovne škole.

Školskim obveznikom smatra se dijete koje je do 1. marta tekuće godine navršilo pet i po godina života.Najveći broj prvačića iz Centra – njih 107 će u školskoj 2018/2019. godini pohađati Osnovnu školu Katoličkog školskog centra.

U školu „Safvet-beg Bašagić“ upisano je 70 prvačića, a u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ njih 65. Osnovnu školu „Nafija Sarajlić“ pohađat će 62 prvačića, školu „Alija Nametak“ 59, a školu „Hasan Kikić“ 55 djece. U Osnovnu školu „Isak Samokovlija“ upisana su 52 mališana, u školu „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ 38, u školu „Vladislav Skarić“ 31 dijete, a u školu „Hasan Kaimija“ 25 djece.

Najmanji broj prvačića, njih 21 upisano je u Osnovnu školu „Silvije Strahimir Kranjčević“.

Općina Centar će obezbijediti besplatne udžbenike, školski pribor i ruksake za sve prvačiće koji se upišu u 11 osnovnih škola na njenom području, a za tu namjenu je u ovogodišnjem budžetu planirano 102.000 maraka. Upis prvačića će biti nastavljen u drugom upisnom roku, u augustu.

Najnovije

Pećanac nakon smrti mlade doktorice: U MUP-u se komesari i ministri smjenjuju k’o na filmskoj traci, politika je ušla maksimalno u policiju

Komentarišući slučaj iz Sarajeva gdje je Alen Pleh (42) krvnički pretukao tinejdžere Davuda i njegovu prijateljicu Naidu, Nermin Pećanac,...