Bezuspješna potraga za radnicima: U RS niko neće da radi u slastičarnoj i pekari

Preporučujemo

Na izlozima pekara, poslastičarnica i trgovina u Republici Srpskoj sve češće možemo vidjeti obavještenja u kojima vlasnici traže radnike.

Njihova potraga za radnom snagom očigledno slabo daje rezultate, jer ova obavještenja mjesecima stoje zalijepljena na šajbe.

- -

Zanimljivo je da na pojedinim radnjama ima i po nekoliko oglasa, što je nedvosmislen dokaz da, pored manjka kvalifikovanih i za rad voljnih pekara i poslastičara, na tržištu više nema ni trgovaca.

– Na oglase se gotovo niko ne javlja. Desi se da neko dođe i pristane da radi, ali se ne zadrži dugo. Ili ne znaju da obavljaju pekarski i poslastičarski zanat ili jednostavno ne žele da rade za male pare. Situacija je identična sa trgovcima – kažu u jednoj pekari, piše Srpskainfo.

Podsjetimo, na poziv Privredne komore RS, uprkos zagarantovanom zaposlenju, za besplatnu obuku za pekare prijavilo se tek nekoliko građana voljnih da izuče pekarski zanat.

Poslodavci poručuju da, zbog sve veće nestašice radne snage, moraju da zaustavljaju širenje maloprodaje, jer nemaju dovoljno ni trgovaca, ni radnika u proizvodnji.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...