BH Konzorcij proizvođača policijske opreme traži ostavku Mektića

Preporučujemo

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić grubo je izigrao dogovor koji je postignut sa predstavnicima Privredne komore Federacije BiH te BH Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme, a u vezi sa spornim Pravilnikom o policijskoj uniformi BiH.

– Stoga ovim putem javno pozivamo ministra Mektića da podnese ostavku, a očekujemo od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da osigura poštivanje dogovora koji je postignut ili da osigura da sporni Pravilnik bude stavljen van snage, jer diskriminira domaće proizvođače i ugrožava stotine radnih mjesta.

- -

Podsjećamo javnost da je sastanak održan 20. juna u kabinetu ministra Mektića i da su tada usaglašena tri zaključka, koja su u formi zapisnika na potpis dostavljena ministru još 21. juna. Unatoč višestrukim zahtjevima da se zaključci potpišu, ministar to ni do danas nije uradio.

Tada je dogovoreno da će prilikom objave Javne nabavke policijskih uniformi u tenderskoj dokumentaciji, pri tehničkoj specifikaciji kvaliteta biti navedena klauzula „ili ekvivalent kvalitetu“, što je trebalo garantirati priliku i domaćim proizvođačima da mogu učestvovati u javnim nabavkama. Također, kao drugi zaključak dogovoreno je da će predmet postupka javne nabavke za svaki dio uniforme biti podijeljen u zaseban LOT. Ujedno, dogovoreno je i da će svi potpisani aktivni Okvirni sporazumi sa policijskim agencijama na nivou BiH koje imaju domaće kompanije, biti realizirani u skladu sa dinamikom i odredbama iz Okvirnih sporazuma.

Nakon što je prošlo više od 15 dana, tokom kojih ministar nije potpisao zaključke koje je sam usaglasio sa predstavnicima domaćih proizvođača, cijenimo da on više nema nikakav kredbilitet nastaviti obavljati svoju poziciju, jer je grubo prevario domaće privrednike i njihove radnike, od čijih poreza prima svoju ministarsku platu.

Stoga očekujemo i pozivamo Vijeće ministara BiH da ukine diskriminaciju domaće privrede, koju je ministar Mektić očito uveo svjesno, te da osigura zakonito postupanje prilikom nabavke policijskih uniformi i druge opreme – BH Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...