Bh. konzul traži dozvolu da u turskom zatvoru posjeti uhapšenog studenta iz BiH

Preporučujemo

Turske sigurnosne agencije uhapsile su  59 vojnih oficira širom zemlje, a privedeno je i više studenata. Među uhapšenima je i jedan student iz BiH.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH kazali su za Radiosarajevo.ba da su turske vlasti dostavile GK Istanbul zvaničnu obavijest da je bh državljanin (identitet poznat) uhapšen 22.05.2018.godine u mjestu Ušak/Republika Turska.

“Uspostavljen je kontakt s porodicom uhapšenog te je 30.05.2018. godine od strane konzulata tražena dozvola za posjetu u zatvoru. GK Istanbul i Ambasada BiH u Ankari stoje na raspolaganju i pružit će svu moguću potrebnu pomoć bh državljaninu i njegovoj porodici”, kazali su u Ministarstvu.

Prema pisanju turskih medija, ove osobe se terete da su povezane sa pokretom Fethullaha Gulena za kojeg Ankara tvrdi da je organizator vojnog puča u Turskoj u julu 2016. godine.

Student iz BiH, čiji identitet nije otkriven, uhapšen je zajedno sa jednim studentom iz Kine u zapadnoj turskoj provinciji Usak, piše radiosarajevo.

Turski mediji navode da je pod istragom ukupno 14 studenata koji dolaze iz različitih krajeva svijeta. Studenti su navodno koristili aplikaciju ByLock kojom je moguće kodirati međusobnu komunikaciju.

Najnovije

Knjiga “Lav bosanski” o Hasanu Čengiću predstavljena večeras u Sarajevu

Knjiga o Hasanu Čengiću "Lav bosanski", koju su priredile Fahira, Halisa, Emina i Sidika Čengić, predstavljena je večeras u...