Bh. novinari “opleli” po Konakoviću: Pokušaj nametanja političke kontrole za rad medija

Preporučujemo

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju profesionalo neprihvatljivom i politički štetnom izjavu Elemedina Konakovića, predsjednika NiP-a i ministra vanjskih poslova BiH da je rješenje krize u sistemu javnog informisanja moguće tek kada dva javna servisa – FTV i BHRT – budi imali “menadžment koji će raditi po diktatu” stranaka okupljenih u vladajućoj koaliciji Trojka.

“Izjavom na press konferenciji, održanoj u petak, 9. februara u Sarajevu, Konaković je nedvosmisleno stavio do znanja kako njegov politički angažman u rješavanju problema naplate RTV takse za BHRT i FTV nije njihovo spašavanje od finansijske propasti i pomoć novinarima/kama i drugim uposlenicima/cama da dobiju zarađene plaće, već ciljani pokušaj nametanja političke kontrole i stvaranja pretpostavki za rad ovih medija u interesu stranaka Trojke, a ne svih građana BiH.

- -

Upravni odbor BH novinara podsjeća kako Konaković godinama, u kapacitetu predsjednika NiP-a i/ili različitih javnih funkcija koje je obnašao, pokazuje elementarno nepoznavanje medijskih sloboda i standarda slobode izražavanja.

Desetine puta je do sada targetirao novinare/ke i dovodio u pitanje njihovu sigurnost i dostojanstven rad, koristeći političke manpulacije, pa i institucionalne pritiske.

Ovaj put je otišao korak dalje – brutalno je i politički nasrnuo na javne servise, demonstrirajući potpuno nepoznavanje EU vrijednosti sistema javnog informisanja, unutar kojeg se politička nezavisnost i rad u interesu javnosti nalaze na samom vrhu.

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje posljednju izjavu ministra Konakovića apsolutno neprihvatljivom i štetnom za evropski put BiH, budući da se zaštita javnog informisanja i politička neovisnost javnih servisa (uz medijske slobode i sigurnost novinara) nalaze među 14 uvjeta koje država mora ispuniti, kako bi dobila priliku otvoriti pregovore o EU integracijama.

- -

U tom kontekstu, UO BH novinara zahtijeva od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da rješavanje krize u naplati i zakonitoj raspodjeli RTV takse u oba bh. etiteta vrate u institucije sistema.

Vijeće ministrara i državni Parlament moraju zaustaviti svaki pokušaj ‘političke trgovine’, prihvatanje ‘kompromisa’ ili donošenje bilo kakvih rješenja koja će reducirati slobodu izražavanja i pravo građana na pristup javnim i pluralnim izvorima informacija.

Upravni odbor BH novinara apeluje na Delegaciju Evropske unije i sve druge međunarodne aktere u BiH da ne dozvole ili podrže bilo kakve političke dogovore i kalkulacije koje će omogućiti bh. političarima i strakama na vlasti da žrtvuju javno infomisanje, kao i medijske slobode općenito, radi očigledne ‘žurbe’ u ispunjavanju posljednih uvjeta za dobijanje odobrenja i početak pregovora o EU integracijama”, saopštio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.

 

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...