Bh. novinari u kampanji 16 dana aktivizma: Muškarci protiv nasilja nad ženama

Preporučujemo

U okviru globalne kampanje 16 dana aktivizm,a usmjerene na suzbijanje nasilja nad ženama i djevojčicama, Fondacija Friedrich Ebert (FES) u Bosni i Hercegovini i ove godine promovira vrijednosti rodne ravnopravnosti te zagovara sistemska rješenja u borbi protiv nasilja.

FES-ov ured u Sarajevu je uključivanje bosanskohercegovačkih muškaraca u zagovaranje ravnopravnosti i rasprave o nejednekosti aktivnije i izravnije otpočeo 2021. godine objavom publikacije “Kritika toksične muškosti: pregled suvremenih istraživanja”, nakon čega već treću godinu zaredom kroz kampanje promovira pozitivne glasove muškaraca iz različitih oblasti javnog djelovanja.

- -

“Veoma smo svjesni da postizanje rodne ravnopravnosti, osim krucijalne uloge žena, zahtijeva i od bh. muškaraca preuzimanje veće odgovornosti za promjenu, da i oni budu angažirani kao saveznici i zagovornici ravnopravnosti te da propituju opresivnu dinamiku moći u vlastitim postupcima. Zato smo i ovog aktivističkog decembra otvorili prostor za artikulaciju ravnopravnosti, sada kroz pero novinara”, pojašnjava Merima Ejubović, programska koordinatorica Fondacije Friedrich Ebert (FES) u BiH.

Ranijih godina u kampanjama “Muškarci za rodnu ravnopravnost” i “Muškarci protiv nasilja nad ženama” učestvovali su sportisti, glumci, muzičari i političari, a FES ove godine pod istim motom predstavlja bosanskohercegovačke novinare iz različitih medija, među kojima je i Klix.ba.

“Kompletno društvo, počevši od kućnog odgoja preko obrazovnog sistema i medija pa sve do institucija, mora permanentno i odgovorno raditi na kreiranju i podizanju svijesti o suzbijanju nasilja nad ženama kao i svim ostalim oblicima porodičnog nasilja jer to nije privatna stvar već problem svih nas”, poručio je Dino Bezdrob, zamjenik glavnog urednika portala Klix.ba.

Osim Bezdroba, u kampanji učestvuju novinari štampanih i elektronskih medija iz različitih dijelova BiH – Slađan Tomić, Predrag Blagovčanin, Tahir Žustra, Nino Bilajac i Nikola Vučić.

- -

Na ovaj način podiže se svijest među novinarima u BiH da izraze veći nivo razumijevanja i senzibiliteta za teme rodne (ne)ravnopravnosti te da ovu perspektivu ne izostave iz svojih izvještaja, autorskih priča i reportaža.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...