BHRT suspendovao urednicu i voditeljicu zbog nazivanja ARBiH “takozvanom”

preporučujemo

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović danas donio odluku o pokretanju disciplinskog postupka i suspendirao urednicu u informativnom programu BHT1 Gordanu Dragutinović Mutić i voditeljicu vijesti Zoricu Jorgić do njegovog okončanja, saopćio je BHRT.

Kako napominju, razlog pokretanja disciplinskog postupka i suspenzije je plasiranje neprovjerenih podataka u programima koje imaju za posljedicu uznemiravanje javnosti i narušavanje ugleda i nanošenja štete BHRT-u.

– Objavljivanjem informacije o presudi Suda BiH u predmetu Senad Džananović i drugi, u informativnim emisijama BHT1 11. Juna došlo je do netačnog i nedopustivog karakteriziranja Armije Bosne i Hercegovine “takozvanom”.

Ovakav način uređivanja i realiziranja vijesti u IP-u BHT1 smatramo teškim profesionalnim propustom i ozbiljnim ugrožavanjem interesa BHRT-a.

BHRT-a neće tolerirati samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT-a.

Generalni direktor dao je nalog da se ispita i odgovornost urednice Informativnog programa BHT1 Jelene Radojević Kapor, te će se o tome javnosti očitovati narednih dana.

Još jednom najoštrije osuđujemo prijetnje novinarima BHRT-a na društvenim mrežama, s obzirom na to da je BHRT-a već poduzeo odgovarajuće korake za utvrđivanje odgovornosti i sankcioniranje kršenja uređivačkih načela – navodi se u saopćenju BHRT-a.

Najnovije

U kafiće i diskoteke u Crnoj Gori samo uz COVID-potvrdu

U Crnoj Gori su u petak donesene nove mjere po kojima je za ulazak u kafiće, klubove i diskoteke...