Biden domaćin Kenyatti dok rat bjesni u Etiopiji

preporučujemo

Joe Biden održat će prve bilateralne razgovore u svojstvu američkog predsjednika s jednim afričkim čelnikom u četvrtak kada bude domaćin kenijskom predsjedniku Uhuru Kenyatti dok rat i humanitrna kriza razdiru susjednu Etiopiju, saopćila je Bijela kuća.

Razgovori u Ovalnim uredu uslijedit će samo nekoliko sedmica nakon što je Biden potpisao izvršni ukaz prijeteći uvođenjem sankcija protiv etiopskog premijera Abiy Ahmeda i ostalih čelnika umješanih u skob koji potresa regiju Tigray ukoliko se uskoro ne poduzmu mjere za suzbijanje 11-mjesečnog rata.

Izgleda da se situacija na terenu samo pogoršala, dok snage Tigraya navode da je etiopska vlada pokrenula vojnu ofanzivu kojom je dugo prijetila protiv njih, u pokušaju da okonča rat. U saopćenju ureda za vanjsku politiku Tigraya navodi se da su stotine hiljada etiopskih “regularnih i neregularnih” vojnika pokrenuli koordinirani napad na nekoliko frontova.

Kenija, koja dijeli granicu s Etiopijom, dugo vremena ima snažne veze sa SAD-om, ulazeći u partnerstvo s Washingtonom u naporima da poraze islamski terorizam.

Najnovije

Rustemović o namjerama NSRS: Biti će poremećeno snabdijevanjem lijekovima i medicinskim sredstvima, na cijeloj BiH a pandemija corona virusa traje

Predsjednik Sindikata Agencije za lijekove BiH Ramo Rustemović povodom sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine manjeg bh. entiteta Republika Srpska...