Biden formira tim: Povratak bivšeg državnog sekretara Kerryja, Haines direktorica nacionalne obavještajne službe

10

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden objavio je u ponedjeljak imena ključnih članove njegovog tima za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost, prenosi Anadolu Agency (AA).

Biden je Antonyja Blinkena imenovao državnim sekretarom, Alejandra Mayorkasa sekretarom nacionalne sigurnosti (DHS) i Avrilu Haine direktoricom nacionalne obavještajne službe.

Dok je Biden bio potpredsjednik Baracka Obame, Blinken je bio zamjenik državnog sekretara u periodu od 2015. do 2017, a zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost od 2013. do 2015. godine. Karijerni diplomata Blinken takođe je služio kao savjetnik za nacionalnu sigurnost Bidena od 2009. do 2013. godine.

Iako će Linda Thomas-Greenfield biti nova američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama, Jake Sullivan nominovan je za savjetnika za nacionalnu sigurnost, a John Kerry, nekadašnji državni sekretar u mandatu Obame, izabran je za specijalnog predsjedničkog izaslanika za klimatske promjene.

Thomas-Greenfield (67) radila u ministarstvu vanjskih poslova u mnogim američkim administracijama još od bivšeg predsjednika Ronalda Reagana. Bila je ambasadorica u Liberiji od 2008. do 2012, a pomoćnica državnog sekretara za afrička pitanja od 2013. do 2017. godine.

Imenovanja su označila nekoliko prvih u američkoj politici. Mayorkas će biti prvi Latinoamerikanac i imigrant kao sekretar DHS-a, a Haines će biti prva žena koja će voditi obavještajnu službu. Sullivan bi trebao biti jedan od najmlađih savjetnika za nacionalnu sigurnost u posljednjih nekoliko desetljeća, dok će Kerry biti prvi specijalni predsjednički izaslanik za klimu kojem će sjedište biti u Vijeću za nacionalnu sigurnost.