Biden potvrdio: Šaljemo najbolje tenkove Ukrajini

Preporučujemo

Američki predsjednik Joe Biden je prilikom obraćanja javnosti kazao da će Sjedinjene Američke Države poslati 31 napredni tenk tipa Abrams Ukrajini.

Svoje obraćanje započeo je odavanjem počasti Ukrajini, koja se, kako je rekao, proteklih 11 mjeseci “suočava s istinski brutalnom ruskom agresijom”, javlja Index.hr.

– Danas najavljujem da će Sjedinjene Države poslati 31 tenk tipa Abrams Ukrajini, što je ekvivalent jednog ukrajinskog bataljuna. Ministar odbrane Lloyd Austin preporučio mi je ovaj korak jer će ti tenkovi ojačati sposobnost Ukrajine da odbrani svoju teritoriju i postigne strateške ciljeve, rekao je Biden.

Abramsi su, dodao je Biden, najbolji tenkovi na svijetu.

– U isto vrijeme su izuzetno kompleksni za korištenje i održavanje. Zbog toga ćemo Ukrajini dati i sve dijelove i opremu potrebnu za održavanje tih tenkova na bojištu, izjavio je Biden i dodao kako će “trebati vremena” za isporuku tenkova, ali će SAD “osigurati da ukrajinske snage budu potpuno spremne za korištenje Abramsa”.

Naglasio je da je slanje Abramsa pomoć Ukrajini pri odbrani i zaštiti svoje teritorije.

– Ne radi se o ofenzivnoj prijetnji Rusiji. Da se ruske snage vrate u Rusiju, rat bi završio u jednom danu, ističe Biden.

Dodao je i kako “saveznici neće dozvoliti nijednoj zemlji da silom krade teritoriju svojih susjeda”.

– U svakom trenutku ovog užasnog rata američki narod je snažno podržavao Ukrajinu, kazao je američki predsjednik.

Jutros je, kaže Biden, održao telefonske razgovore sa liderima Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Zapada i Italije.

– Čvrsto smo ujedinjeni, zaključio je Joe Biden.

Najnovije

Islamska zajednica odgovorila Čoviću u vezi ugovora s državom

Ugovor sa državom nije ekskluzivitet Islamske zajednice nego crkava, jer se osporava Islamskoj zajednici. Već duže vrijeme u javnosti u...