Bidenova administracija Izraelu dala rok do kraja godine da završe rat protiv Hamasa

Preporučujemo

Prema izvorima iz Tel Aviva, Politico danas prenosi informaciju da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena postavila rok Izraelu da završi rat u Gazi protiv Hamasa do kraja 2023. godine.

Unatoč prošlosedmičnom upozorenju državnog sekretara Antonyja Blinkena o vjerojatnom ograničenom vremenu za završetak borbi, zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Jon Finer jučer je naglasio da Washington nije postavio “čvrst rok” Izraelu.

- -

No, visoki izraelski dužnosnik odbacio je tvrdnje da su SAD postavile rok njegovoj zemlji, tvrdeći da, čak i ako je to istina, Izrael to neće ispoštovati, podsjećajući na prethodni zahtjev SAD-a da ne ulaze u Gazu koji nije bio poštovan.

– Savjetovali su nam da ne ulazimo u Gazu, ali jesmo. To smo učinili kako bismo uništili Hamas i oslobodili taoce. Rekli su nam da ne ulazimo u terorističke tunele, ali ako to ne učinimo, nemamo šanse uništiti Hamas. Također su nam rekli da ne ulazimo u bolnice koje Hamas koristi kao komandne i kontrolne centre, ali smo to ipak učinili i obavili smo što smo morali, izjavio je dužnosnik za Politico.

– I nastavit ćemo činiti ono što je potrebno kako bismo postigli odlučujuću pobjedu, dodao je. Osim postizanja “odlučujuće pobjede”, izraelski lideri su više puta istaknuli cilj rata koji uključuje “uništenje” Hamasa, oslobođenje talaca i osiguranje da Gaza više ne predstavlja prijetnju Izraelu.

Najnovije

Drama u Slavoniji: Pijan u automobilu imao bombu, policajci ga priveli

U Hrvatskoj se jučer odigrala prava drama. Muškarcu (38) u petak u 13:30 sati u automobilu su našli bombu....