BiH će biti ma šta želio Čović, opomena Schmidtu da ne podržava sile haosa

preporučujemo

Nova izjava predsjednika HDZ Dragana Čovića da neće biti BiH ako ne bude legitimnog predstavljanja definitivno je znak da novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt mora staviti prst na čelo i ubuduće bolje razmišljati o svojim izjavama. Pričom da aktualni predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić predstavlja Hrvate, a da su ga većinom birali Bošnjaci Schmidt je samo dao vjetar u leđa Draganu Čoviću da prijeti nestankom BiH.

Na to je upozorio i sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Faris Vehabović koji smatra da bi politički pragmatizam dijela međunarodne zajednice u pravcu produbljivanja etničkih podjela bio opasan za BiH. Takav scenario kako smatra Vehabović samo ide naruku bujanju kriminala i korupcije ogrnutog pod plašt etničkog i religijskog kojem ni pucanj iz puške koji bi izazvao veći haos nije stran. Zato Christian Schmidt mora biti oprezan kako ne bi BiH okrenuo putem njenog cijepanja čime bi se ugrozio mir u cijelom regionu.

S druge strane potpuno je apsurdno svoditi problem Hrvata u BiH isključivo na Komšića i njegovu poziciju u Predsjedništvu BiH. Prije toga Dragana Čovića i njegov HDZ bi trebalo pitati zašto skoro polovina Hrvata apstinira na izborima. Da li njima više smeta Komšić, ili gašenje Aluminija, a vrijedilo bi čuti i šta misle o Čovićevoj vili i skretanju rijeke kako bi „najbolji“ kod Hrvata mogao više uživati. Ako je Dragan Čović zaista jedino i najbolje rješenje za Hrvate čudno je da ga sve članice HNS –a  kojim HDZ vješto manipulira nisu podržali u borbi protiv Komšića već su imale svoje kandidate za člana Predsjedništva BiH. Ako se želi biti realan vrlo lako bi se uvjerili da bi Hrvati bez obzira na bošnjačku podršku Komšiću mogli izabrati člana Predsjedništva BiH ako bi istinski vjerovali da je to za njih jedini i najbolji predstavnik.

Prije dolaska u BiH visoki predstavnik Christian Schmidt se također trebao malo bolje pripremiti. Za to je korisno čuti glasove iz BiH i regiona, ali postoje i međunarodni dokumenti koji bi mu svakako mogli pomoći. Među tim dokumentima je i onaj sa sjednice Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope iz 2013. U njemu je izbor Komšića naveden kao jedina svijetla tačka u diskriminatorskom izbornom procesu u BiH. Tada je za evropljane Komšić bio nada da predstavnici jednog konstitutivnog naroda mogu i žele glasati za nekog ko nije pripadnik njihove etničke skupine. Da se iza toga ne krije želja Bošnjaka za majorizacijom drugih naroda dokaz je i njihova spremnost da svoj glas daju i drugim političarima koji ne dolaze iz njihovog korpusa. Oni sjede u parlamentima, općinskim vijećima i načelničkim foteljama gradova gdje su Bošnjaci apsolutna većina.

 

Da se Dragan Čović brine za prava konstitutivnih naroda, a ne samo za svoju ličnu poziciju onda bi problematizirao i činjenicu da Hrvati i Bošnjaci iz RS –a mogu glasati samo za Srbina. Umjesto toga preko Hrvatskog narodnog sabora HDZ –ova klika je osula paljbu po Dervi Sejdiću koji je opravdano kritikovao nesmotrene istupe visokog predstavnika jer je zaboravio kako je upravo njegova apelacija pred međunarodnim sudom dokazala da se u BiH diskriminiraju svi oni koji ne pripadaju jednoj od tri etničke skupine.

 

Posljednja izjava Dragana Čovića ponovit ćemo opet je jasna opomena visokom predstavniku kuda su BiH povele njegove vjerujemo nesmotrene izjave. Bosne i Hercegovine će biti, a Dragan Čović i svi oni koji godinama unesrećuju njene građana će proći. Ako ništa vrijeme će učiniti svoje.

 

 

Najnovije

Iz sindikata poručuju da uslovljavanje radnika vakcinacijom u FBiH nije po zakonu

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) Selvedin Šatorović je naglasio da poslodavci nemaju zakonsko utemeljenje da...