BiH ide dalje: 10 mjeseci nakon izbora postignut kompromis: svima po nešto nikome sve

preporučujemo

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli su dogovor danas u Sarajevu u vezi s formiranjem Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine te potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Na današnjem sastanku u Sarajevu u organizaciji Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, uz prisustvo Lars-Gunnara Wigemarka, upriličen je sastanak lidera političkih stranaka, izbornih pobjednika Općih izbora 2018. godine, o deblokadi formiranja vlasti.

Dragan Čović je dugo vremena izjavljivao da je promjena izbornog zakona uslov za NATO put.
”Ovo je u interesu svih naroda i građana Bosne i Hercegovine, ali i izgradnje Bosne i Hercegovine kao moderne evropske države u kojoj će se jednakopravnost konstitutivnih naroda dosljedno poštivati i koja će svojom opredijeljenošću za političku odgovornost napredovati na putu ka boljoj budućnosti” zaključio je Dragan Čović.
Prema svemu sudeći prevagnulo je poštivanje Ustavnog suda, među kojima je i izbor zakonodavstva.
Stranka demokratske akcije bila je veliki zagovornik NATO puta. Nakon što su ustrajali na NATO putu lider SDA Bakir Izetbegović poručio je da je danas napravljen dobar politički okvir koji je trasirao šta će se raditi u narednih nekoliko godina.
”Tu je faktički sve sadržano što je potrebno ovoj zemlji. Integracijski procesi kada je u pitanju prije svega EU, a i NATO, pomoć da se ekonomija snažnije pokrene, izgradnja masovne infrastrukture, briga o povratnicima, borba protiv korupcije.”, rekao je Izetbegović
Rok za formiranje Vijeća ministara je 30 dana.

Najnovije

Sutra zakazivanje sjednice NSRS o vraćanju nadležnosti

Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, potvrdio je za N1 da će sjednica Kolegijuma NSRS-a, na kojoj će...