BiH je u 2020. godini zabilježila rast izvoza u Tursku za 3,6 posto

preporučujemo

Ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekir Pakdemirli izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako je Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske došao pred turski parlament te kako će biti ratifikovan do 16. marta, javlja Anadolu Agency (AA).

Pakdemirli se u četvrtak u Sarajevu sastao s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem, a nakon susreta održana je zajednička konferencija za novinare.

Istakao je kako je njegova današnja posjeta BiH zapravo predradna, uoči posjete članova Predsjedništva BiH njegovoj zemlji, koja će biti upriličena 16. marta ove godine.

Izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku s članovima Predsjedništva BiH i s ministrom Košarcem podijeliti informaciju da će turski parlament ubrzo ratifikovati Sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

“Sporazum o slobodnoj trgovini trebao bi biti ratificiran u parlamentu Turske do 16. marta, odnosno do posjete članova Predsjedništva BiH. Vjerujemo da će taj sporazum, koji je jako bitan, unaprijediti saradnju i pomoći privrednicima i jedne i druge zemlje”, rekao je Pakdemirli.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac danas je u Sarajevu održao sastanak sa ministrom poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem

“U 2020. godini smo zabilježili rast izvoza u Tursku za 3,6 posto, ili nominalno 5 miliona KM više nego u 2019. godini. U strukturi izvezene robe u Tursku, izvozilo se najviše ulje od sjemena suncokreta, a značajan rast izvoza zabilježen je kod izvoza mesa goveda jer u 2020. godini je ukupno izvezeno 25 miliona KM, a u 2019. svega 980.000. Veoma je važno da posao unapređujemo zajedno.“

Najnovije

Blaž Slišković je novi trener FK Željezničar

Fudbalski klub Željezničar je dobio novog trenera, a to je bh. nogometni stručnjak Blaž Slišković. Ovu odluku donijeli su...