BiH i Katar će sarađivati u proizvodnji lijekova i zapošljavanju medicinskih radnika

preporučujemo

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović potpisao je u Kataru Memorandum o razumijevanju između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika, prenose Nezavisne.

Memorandum o razumijevanju između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika predviđa saradnju ugovornih strana u svim značajnim oblastima zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika na osnovu ravnopravnosti i zajedničkog interesa.

Predviđena je saradnja između institucija i pojedinaca u obje zemlje u oblasti medicinskih nauka i javnog zdravstva i zajedničke aktivnosti u saradnji sa međunarodnim zdravstvenim institucijama, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju za saradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja između Savjeta ministara BiH i Vlade Države Katar te Memorandum o saradnji u oblasti mladih između Savjeta ministara BiH i Vlade Države Katar.

Memorandume su u ime Vlade Države Katar potpisali zamjenik predsjedavajućeg i ministar spoljnih poslova Mohamed bin Abdulrahman Al-Tani, ministar obrazovanja i visokog školstva Mohamed bin Abdul Vahid Al Hamadi i ministar kulture i sporta Salah bin Ganem Al-Ali.

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju za saradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja biće unaprijeđena saradnja kroz razmjene iskustava školskih uprava, saradnju u učenju i podučavanju, standardima nastavnih planova i programa, profesionalni razvoj, ocjenjivanje u obrazovanju, procjeni uspjeha učenika i drugo.

U oblastima visokog obrazovanja, naučnog istraživanja i tehnologije podstiče se produbljivanje saradnje pružanjem finansijske i administrativne podrške vladinim agencijama, istraživačkim institutima, univerzitetima i javnim i privatnim institucijama u obje zemlje za razvoj i sprovođenje programa, projekata i drugih oblika naučne i tehničke saradnje.

Memorandumom o saradnji u oblasti mladih između Savjeta ministara BiH i Vlade Države Katar predviđena je koordinacija stavova na međunarodnim konferencijama i forumima, razmjena dokumenata i studija objavljenih na konferencijama i sastancima na temu mladih u obje zemlje, organizovanje zajedničkih radionica za mlade u obje zemlje i saradnja kod planiranja raznih omladinskih programa.

Tokom sastanka dvije delegacije razgovarano je i o liberalizaciji viznog režima za građane Bosne i Hercegovine. Premijer Katara Abdulah bin Naser bin Kalifa Al Thani rekao je, tokom sastanka sa predsjednikom Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, da katarska strana nema ništa protiv da se za diplomatske i zvanične pasoše ukinu vize, kao i da se sastanu ministri bezbjednosti i naprave modalitet olakšavanja viznog režima za građane

Najnovije

GRAS za tužbe radnika isplatio 29,1 milion KM, potrebno još 30 miliona

Nagomilani dugogodišnji problemi Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS polako dolaze na naplatu. Račun ove firme više je blokiran nego u...