BiH prihvatila dodatne uvjete Pfizera za nabavku vakcina

preporučujemo

Bosna i Hercegovina je spremna da potpiše ugovore o odšteti za slučaj eventualnih komplikacija korištenja Pfizer vakcine i odgovornosti koje je od ove države naknadno tražila ta kompanija.

Time bi bio ispunjen uslov da dostavi vakcine protiv korona virusa rezervisane kroz COVAX mehanizam.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa, potvrdio u srijedu, 3. marta, sudionik razgovora sa američkom kompanijom i predstavnicima COVAX-a, mehanizma Svjetske zdravstvene organizacije, koji je želio ostati anoniman (ime i prezime poznato redakciji).

„Međutim, neophodne administrativne procedure mogle bi dodatno usporiti početak dugo očekivane vakcinacije“, ističe sagovornik Radio Slobodna Evropa.

Sastanak predstavnika Bosne i Hercegovine, Pfizera i COVAX mehanizma je održan u utorak, 2.marta, nakon što je zvanično Sarajevo upozorilo da bi zbog kašnjenja vakcina iz COVAX-a, i u slučaju izostanka najavljenih isporuka, Bosna i Hercegovina mogla na sudu zatražiti pravdu.

COVAX mehanizam su oformile Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije, pripravnosti na epidemiju (CEPI), a cilj mehanizma je osigurati ravnopravnu raspodjelu vakcina protiv korona virusa širom svijeta.

Ugovor sa COVAX-om za nabavku 153.600 doza cjepiva AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech, BiH je potpisala u septembru 2020. godine i u tu svrhu su bosanskohercegovački entiteti, Federacija BiH i Republika Srpska, izdvojili više od 10,5 miliona dolara.

Prema posljednjem saopštenju alijanse GAVI, BiH bi do kraja maja, umjesto februara, trebala dobiti 108.000 AstraZeneca i 23.400 Pfizer vakcina, ukoliko se ispoštuju naknadno postavljeni uslovi.

Sagovornik Radio Slobodna Evropa kaže kako će potpisnik dodatnih ugovora biti Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje zbog nepostojanja državnog ministarstva zdravstva koordinira proces nabavke vakcina.

„Mi smo potpisnici i ugovora sa GAVI-jem tj. COVAX mehanizmom, što po automatizmu znači da sve proistekle obaveze iz toga potpisujemo mi“, kaže izvor Radio Slobodna Evropa.

Najnovije

Blaž Slišković je novi trener FK Željezničar

Fudbalski klub Željezničar je dobio novog trenera, a to je bh. nogometni stručnjak Blaž Slišković. Ovu odluku donijeli su...