BiH: Za pružanje tehničke pomoći u realizaciji zatvaranja kolektivnih centara 470.000 eura

Preporučujemo

Memorandum o razumijevanju u vezi sa pružanjem tehničke pomoći Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH u realizaciji Projekta zatvaranja kolektivnih centara CEB 2 potpisala je danas ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac sa novoimenovanom direktoricom humanitarne organizacije Catholic Relief Services (CRS) Debbie Shomberg, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o pomoći vrijednoj 470.000 eura, a koja će biti finansirana grant sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope, kod koje se BiH zadužila u iznosu od 60 miliona eura za zatvaranje 121 kolektivnog centra u BiH gdje živi više od 7.200 građana Bosne i Hercegovine.

Tokom sastanka Borovac se zahvalila na svesrdnoj podršci i pomoći koju CRS u kontinuitetu pruža našoj zemlji, a koja se pored pomoći u vezi sa zatvaranjem kolektivnih centara uspješno realizira i kroz osiguranje kapaciteta naše zemlje za prihvat readmisiranih osoba te posebno kroz podršku u okviru Regionalnog stambenog programa.

Zahvaljujući CRS-u do sada je kroz mjere održivosti povratka zaposleno više od 450 povratnika, a osigurana su sredstva za zapošljavanje još dodatnih 130 u narednom periodu.

Borovac i Shomberg su potcrtali zajednički cilj, a to je da se povratnicima pored krova nad glavom osiguraju uslovi održivog povratka, odnosno uslovi za život i rad, a time i ostanak na prijeratnim adresama, odnosno u Bosni i Hercegovini.

Najnovije

Američki ambasador savjetuje bh. građane: Kako reagovati ukoliko uočite nepravilnosti u izbornom procesu?

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy poručio je tokom posjete biračkog mjesta u Srednjoj školi "28. juni"...