- Advertisement -

BiH zbog utaje poreza godišnje gubi 120 miliona KM, obim kriminala sve veći

Preporučujemo

Novi izvještaj Globalne inicijative o ilegalnim financijskim tokovima kriminala, samo je još jednom ukazao na sve anomalije bh. sustava.

Rak-rana ove države su i dalje korupcija, organizirani kriminal, pranje novca, krijumčarenje migranata te trgovina drogom.

Jedan u nizu alarmantnih podataka da je u Bosni i Hercegovini samo tržište za krijumčarenje migranata u 2020. godini procijenjeno na 10,5 miliona eura.

Obim kriminala u Bosni i Hercegovini iz godine u godini sve je veći, a državne insitucije po starom – pasivne i bez kapaciteta da odgovore na sve veće sigurnosne izazove. Možda i najvažniji problem koji je posebno akcentovan u ovom izvještaju je utaja poreza.

Kako je navedeno, Bosna i Hercegovina godišnje zbog utaje poreza gubi više od 60 miliona eura. Procjene pokazuju da je više od 20 posto tržišta duhana u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori ilegalno, te da su ove dvije zemlje tranzitne za višeprofitne destinacije u Evropskoj uniji.

U izvještaju je također navedeno i da je Luka Bar glavna ulazna točka za ilegalne financijske tokove u ovoj regiji, te da većina nezakonito stečenog novca ide u nekretnine, turizam, građevnistvo te kockanje.

– Što se tiče konkretno BiH mi smo obradili jednu studiju slučaja, zloupotrebe javnih fondova za financiranje političkih partija kroz nevladin sektor u BiH, moramo znati da je to prvi način da se ukaže svjetlo na to da se civilni sektor slabi, sad je svjesno jer civilni sektor je jak korektor u društvu koji bi se trebao baviti fenomenom korupcije i organizacijskog kriminala – kaže Anesa Agović, koordinatorica Globalne inicijative za Zapadni Balkan.

Prihodi zarađeni od korupcije, utaje poreza i organiziranog kriminala koji se pere u ekonomijama Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, kako je navedeno, procjenjuje se na dva do pet posto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda. Odnosno, od milijardu i po do gotovo 4 milijarde maraka.

Isto tako, u kontekstu utaje poreza, u izvještaju je navedeno, da je u Bosni i Hercegovini 30 posto radne snage neformalno zaposleno te je upozoreno i da se porez na dohodak izbjegava plaćanje radnika u gotovini.

Poražavajući su podaci i na polju organiziranog kriminala, trgovine drogom a posebno krijumčarenjem migranata. Pa je tako kako je navedeno u izvještaju tržišta krijumčarenja migranata u 2020. godini samo u Bosni i Hercegovini procijenjeno na skoro osam i po do 10 i po milijuna eura, dok je tržište krijumčarenja migaranata na Zapadnom Balkanu na godišnjem nivou vrijedno najmanje 50 miliona eura.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vučić: Najžešći pritisci po pitanju Kosova, imamo velike probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i...