Bijela kuća pozvala Tursku na “jačanje demokracije”

Preporučujemo

Sjedinjene Države su u ponedjeljak pozvale Tursku na “jačanje demokracije” nakon nadmoćne pobjede Recepa Tayyipa Erdogana na turskim parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

“Pozivamo Tursku da poduzme korake radi jačanja demokracije”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders pred novinarima. Washington još nije čestitao turskom predsjedniku na ponovnom izboru u prvom krugu i njegove prve reakcije bile su veoma hladne.

“Pokušavamo upriličiti telefonski razgovor predsjednika s turskim predsjednikom kako bismo potvrdili naše čvrste veze”, rekla je Sanders u času kada veze Washingtona i Ankare, saveznika u NATO-u, prolaze u posljednje dvije godine kroz faze velike napetosti.

Glasnogovornica Bijele kuće je pozvala na “nastavak suradnje radi rješavanja problema u našim bilateralnim odnosima”. Ni američki State Department nije čestitao Erdoganu na reizboru, nego je preko glasnogovornika kratko rekao da Washington “poštuje odluku turskih birača”. “Želimo konstruktivne veze s predsjednikom Erdoganom kako bismo se zajedno sučelili s izazovima koji su nam zajednički”.

“Pozivamo sve izabrane turske zastupnike, pa i predsjednika Erdogana, da zastupaju stajališta svih turskih građana i da osnaže tursku demokraciju”, istaknuo je.

Turska je u siječnju na sjeverozapadu Sirije povela ofenzivu protiv kurdske milicije Postrojba narodne zaštite (YPG) koje Ankara smatra terorističkom organizacijom, ali ih Washington podupire u njihovoj borbi s džihadistima Islamske države (IS). Te su operacije potaknule novu krizu u odnosima dviju zemalja koje su se na koncu početkom lipnja dogovorile o “smjernicama” za suradnju na terenu.

Turska je sve dosad bezuspješno tražila izručenje Fethullaha Guelena koji živi u egzilu u SAD-u i kojeg Ankara optužuje za neuspjeli državni udar u srpnju 2016.

Najnovije

Komšić: Dva najvažnija datuma u historiji BiH su 25. novembar i 1. mart

Udruženje generala Bosne i Hercegovine organiziralo je večeras u Sarajevu akademiju povodom Dana državnosti BiH - 25. novembra. Predsjedavajući Predsjedništva...