Bijela kuća: Vanredno stanje zbog COVID-19 bit će okončano u maju

Preporučujemo

Bijela kuća je saopštila da će vanredna situacija u nacionalnom i javnom zdravstvu, koje je proglašeno kada je pandemija COVID-19 zahvatila zemlju prije tri godine, zvanično će okončati 11. maja.

Prestanak oba savezna proglasa o vanrednom stanju, koji su stupili na snagu u januaru 2020. godine pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, dovest će do kraja korištenja sredstava za subvencioniranje lijekova za Covid, zdravstvenog osiguranja i drugih vrsta državne pomoći u vezi s pandemijom, javio je AFP.

U praksi, dio ovih vladinih programa pomoći je već presušio zbog protivljenja Kongresa. Preostala debata je uglavnom politička, a republikanci koji kontrolišu Predstavnički dom pripremaju zakone kojima bi se nastojalo okončati vanredno stanje u zemlji 1. marta i vanredno stanje javnog zdravlja 11. aprila.

U saopštenju Bijela kuća je rekla da bi tako naglo otkazivanje dvije vanredne situacije imalo „veoma značajan uticaj na zdravstveni sistem naše zemlje i vladine operacije“. To bi dovelo do „haosa i neizvjesnosti u cijelom zdravstvenom sistemu“, saopšteno je.

„Bolnice i starački domovi koji su se oslanjali na fleksibilnost omogućenu proglašenjem vanrednog stanja biće uronjeni u haos bez adekvatnog vremena za prekvalifikaciju osoblja i uspostavljanje novih procesa naplate“, navodi se u saopštenju.

Još jedan razlog za otkazni rok od 60 dana do maja je da se vladi da vremena da se pripremi za uticaj ukidanja vanrednih situacija na imigraciju na problematičnoj američko-meksičkoj granici, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...