Bivši borci ARBiH pitaju kada će biti uhapšeni silni srpski zločinci i zašto žrtva nema pravo glasa

Preporučujemo

Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilidža i Općine Hadžići, oštro osuđuje i izražava javno negodovanje povodom načina jutrošnjeg hapšenja petorice pripadnika 4. Viteške motorizovane brigade Ilidža.

Podsjetimo, u jutrošnjoj akciji SIPA-e, a pod sumnjom za počinjene ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u ilidžanskim naseljim, uhapšeni su Senad Gadžo, Nezir Agan, Vahid Alađuz, Mujo Vatreša i Suljo Hebib.

Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilidža i Općine Hadžići tim se povodm oglasila pa u saopćenju navela kako “je za nepristrastan rad Sudstva i Tužilaštva, ali nije za način na koji su jutros privedeni naši saborci, te su sa tim pristupom izložili porodice naših saboraca dodatnom stresu”.

“Pripadnici ARBiH u potpunosti poštuju organe države Bosne i Hercegovine, a naši pripadnici protiv kojih je pokretan postupak su bili dostupni pravosudnim organima u našoj zemlji, pa je krajnje nepotrebno od naših institucija da se sa njima ponaša kao s najgorim kriminalcima.

Posebno izražavamo zabrinutost zbog načina politike koja je trenutno na snazi u Bosni i Hercegovini, a koja izjednačava branioce i one koji su izvršili agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Kao što vidimo da je rad Tužilaštva svrstan na stranu politike koja dolazi iz manjeg entiteta.

Naše želje su da se utvrdi istina i opredijeljeni smo za procesuiranje svih ratnih zločina, ali ne i za izjednačavanje žrtve i agresora.

Također, suludo je da se hapse pripadnici ARBiH s područja Općine Ilidže, a da pri tom niko nije odgovarao za Kasindolsku (43 ubijena civila), Transporter (ubistvo 4 teška ranjenika i medicinske sestre koji su bili u pratnji snaga Una), autobus Mjedenica (hapšenje, ranjavanje i ubijanje djece bez roditeljskog staranja), ubistvo četvero djece u dječijem parku – Hrasnica, protjerivanje više hiljada ljudi, kao i za počinjne zločine u ilidžanskim logorima i druge zločine počinjene u općini Ilidža od strane tzv. “vojske RS”, podsjećaju iz ovih udruženja.

U saopćenju, koje su potpisali Mirsad Telarević i Zijad Hasećić, još se dodaje:

“Dok se zločinci koji su počinili zločin nad nesrpskom stanovništvom šetaju slobodno po Ilidži i uživaju u svim beneficijama koje pruža naše društvo, žrtva nema pravo glasa i trpi dodatne traume, a pripadnici ARBiH se hapse.

Očito je da ovakav način rada Tužilaštva BiH, mijenja historijske činjenice i karakter rata u Bosni i Hercegovini.”

 

 

Najnovije

Nepoznati putnik direktnim letom u luksuznom avionu doputovao iz SAD-a u Mostar

Luksuzni avion Bombardier GL7T 53T je 5. augusta sletio iz Sjedinjenih Američkih Država na Mostarski aerodrom. Riječ je o...