Bivši direktor CIA-e upozorava: Moldavija će biti na nišanu Vladimira Putina

Preporučujemo

Bivši direktor CIA-e i komandant američkih trupa David Petreus upozorio je kako bi Moldavija mogla biti sljedeća meta Vladimira Putina.U razgovoru za CNN, Petreus je rekao da ako Rusija pobijedi Ukrajinu, Putin neće stati na tome.

“Nema sumnje, on se neće zaustaviti u Ukrajini. Pitanje je koliko će im vremena trebati da regenerišu svoje vojne snage i da se rasporede negdje drugo. Svakako, Moldavija će biti na nišanu. Na kraju krajeva, još uvijek ima oko 1.500 ruskih vojnika u separatističkom dijelu zemlje, Pridnjestrovlju”, rekao je Petreus.

- -

Također, ističe kako postoji bojazan i za sudbinu baltičkih zemalja.

“Njegov cilj je oduvijek bio da ponovo stvori što je više moguće od bivšeg SSSR-a ili možda bivšeg carstva”, poručio je.

Povodom situacije u Moldaviji ranije se oglasio i Ured za politiku reintegracije Vlade Moldavije.

“Prema informacijama koje imamo, nemamo osnova vjerovati da bi se situacija u regiji mogla pogoršati”, saopćili su.

- -

Također, predsjednica Komisije za sigurnost, odbranu i javni red Lilian Carp izjavila je da u trenutnoj fazi nema sigurnosnog rizika za Moldaviju, ali da se situacija može pogoršati.

“Moramo pratiti. Ne znamo šta im je u glavama. Takve pokušaje su činili i ranije. Nije prvi put. Oni su i ranije održavali pseudoreferendume i u ovakvim uslovima moramo biti veoma pažljivi s radnjama koje preduzimamo, izjavama koje dajemo, a koje utječu na našu sigurnost. Moramo preduzeti neophodne mjere da spriječimo eskalaciju”, rekla je Carp.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...