Bivši hrvatski ministar kojeg je Plenković smijenio zbog saobraćajne nesreće aktivirao saborski mandat

Preporučujemo

Advokatica bivšeg hrvatskog ministra odbrane Marija Banožića, kojeg je premijer Andrej Plenković smijenio zbog izazivanja saobraćajne nesreće podnijela je zahtjev za aktivacijom i mirovanjem njegovog saborskog mandata.

Također, predloženo je korištenje opcije 6+6. Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, Robert Jankovics, potvrdio je za 24 sata da je Povjerenstvo zaprimilo zahtjev te da su ga proučili u dobroj volji.

“Pročitali smo svu potrebnu dokumentaciju sa saborskim službama te sam odlučio prvo, u dobroj volji, Mandatno-imunitetnom povjerenstvu da se prihvati zahtjev odvjetnice Marija Banožića da mu se aktivira saborski mandat te isti stavi na mirovanje”, izjavio je Jankovics.

Advokatica Ksenija Vržina podnijela je zahtjev zbog ličnih razloga, pozivajući se na opciju 6+6 koja omogućava Banožiću korištenje šest plata i 50 posto plate drugih šest mjeseci. Povjerenstvo je prihvatilo zahtjev nakon što su proveli detaljnu analizu i čekali da se netko iz porodice očituje, što se nije dogodilo.

Unutar Povjerenstva, naglašeno je da je situacija s punomoći kojom je zahtjev podnesen neobična, budući da Banožić nije lično potpisao zahtjev, već je punomoć dao advokatici, što predstavlja presedan u modernoj historiji Sabora.

Banožić je nedavno smijenjen s pozicije ministra odbrane nakon saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo otac dvoje djece, a sam je povrijeđen i trenutno se liječi u KBC Osijek.

Najnovije

Ministarstvo sigurnosti BiH imenovalo tim za pregovore s FRONTEX-om, BiH postaje dio evropske kolektivne sigurnosti

Ministarstvo sigurnosti BiH imenovalo je članove tima za pregovore s FRONTEX-om, potvrdio je za "Avaz" državni ministar Nenad Nešić. Na...