- Advertisement -

Bivši makedonski premijer osuđen na dvije godine zbog nelegalne nabavke auta

Preporučujemo

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je na dvije godine zatvora zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog automobila, prenose makedonski mediji.

Sudski postupak vodio se protiv tadašnjeg premijera Gruevskog i ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske, po optužnici Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore zbog nezakonitosti u nabavci Mercedesa, kupljenog 2012. godine i plaćenog skoro 600.000 eura.

O nabavci luksuznog automobila saznalo se 2015. kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od Jankulovske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi Mercedes koji bi on onda koristio, a da javnost to ne zna.

Gruevski se danas nije pojavio na izricanju presude, prenosi N1.

Prema navodima optužnice, Gruevski je kao premijer tražio od ministarke Gordane Jankuloske da imenuje osobu koja će obaviti nelegalnu nabavku novog blindiranog vozila, i favorizuje firmu “Mak Autostar LLC”.

Vlada Makedonije odlučila je u februaru da proda luksuzni blindirani Mercedes S600, koji je nabavljen po želji bivšeg premijera.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

IGK dobio odgovor od Schmidta na zahtjev za smjenu Grujičića

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt odgovorio je Institutu za istraživanje genocida Kanada (IGK) na otvoreno pismo...