Bivši ministar saobraćaja Mujo Fišo (SDA) nije dao saglasnost za održavanje Parade ponosa 2017. godine

Preporučujemo

Sarajevski otvoreni centar (SOC), zakazao je prvu Paradu ponosa u Sarajevu 2017. godine. Za održavanje parade bila je potrebna i dozvola kantonalnog ministra saobraćaja. Međutim, tadašnji ministar iz Stranke demokratske akcije Mujo Fišo nije dao dozvolu za održavanje Parade ponosa.

Nakon toga, mnogi “aktivisti” izrazili su nezadovoljstvo odbijanjem resornog ministarstva da se izda dozvola za obustavu saobraćaja za vrijeme dok pripadnici LGBT populacije i njihovi prijatelji imaju “protestnu šetnju” od Vječne vatre do zgrade zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine.

Kao predvodnik borbe za zaštitu prava LGBT populacije ustala je “Naša stranka” koja je, kako su tada prenosili mediji, čak najavila i tužbu protiv ministra Muje Fiše koji nije izdao potrebne dozvole za održavanje Parade ponosa. Ministar se tada nije previše oglašavao u medijima. Kratko i jasno je rekao da se parada neće održati bar za vrijeme trajanja njegovog mandata.

Nakon neuspjelog pokušaja održavanja parade, gotovo dvije godine, SOC nije pokušavao zakazivati termin za održavanje iste, međutim, uspostavljanjem nove Vlade u Kantonu Sarajevo ova priča se reaktualizira, te se održavanje prve parade zakazuje za 08. septembar 2019. godine.

O Paradi ponosa odmah se oglasio premijer Edin Forto (NS), i još jednom potvrdio kako je njegova politička opcija jedan od glavnih zagovornika ove ideje, poručivši da će “kao premijer Kantona učinit sve da svi građani i građanke ovog Kantona budu ravnopravno tretirani, da imaju pravo na okupljanje i da uživaju zaštitu policije”, u intervju za portal Radio Sarajevo. U istoj izjavi Forto je istakao i kako su organizatori Parade ponosa dobili dozvolu za održavanje od strane Ministarstva unutrašnjih poslova KS. Samim tim, smatra, postoje zakonske obaveze da se ovaj skup održi dostojanstveno i mirno. S druge strane Vlada KS će u skladu sa našim odgovornostima obezbijediti sve što je potrebno da se ispoštuje dato odobrenje, – zaključio je premijer Forto.

Međutim, uprkos činjenici da je prisustvovao i sastanku organizatora parade, nakon svega se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo – Admir Katica (NiP), koji je u razgovoru za Radio Sarajevo istakao kako dozvola ovog ministarstva ne postoji, te da u slučaju da Uprava policije na osnovu svoje stručne sigurnosne procjene, a na osnovu zakona o Javnom okupljanju može da donese odluku o zabrani održavanja javnog skupa 48 sati prije njegovog početka.

Istovremeno, ministar Adnan Šteta (SDP), nadležan za izdavanje neophodne dozvole za obustavu saobraćaja, ni na koji način nije istupio u medije i negirao ili potvrdio izdavanje ove dozvole.

Napominjemo da za održavanje javnih skupova pored Ministarstva unutrašnjih poslova, a u slučaju  promjena režima saobraćaja, dozvolu mora dati i Ministarstvo saobraćaja.

Organizatori Parade ponosa su dana 27.08. 2019. godine objavili tačnu rutu kretanja od Vječne vatre do Trga BiH – odnosno zgrade Parlamenta BiH, kako je to prvobitno bilo i planirano 2017. godine kada tadašnji resorni ministar Mujo Fišo nije izdao dozvolu.

Iako su Narod i pravda pozivali na otkazivanje Parade ponosa u Sarajeva, njihov ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica zatražio je asistenciju kolega na dan parade i to iz četiri kantona, FUP-a i DKPT-a.

Jednom odobrena Parada ponosa znači da je svako njeno buduće nedobravanje zabrana održavanja. To je ono što aktuelna Vlada Kantona Sarajevo ostavlja svakoj budućoj Vladi na odgovornost.

(Index.ba)

Najnovije

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH zatražio informacije o spornoj flaširanoj vodi

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH je uputio predstavku Zavodu za javno zdravstvo FBiH, nakon čega bi trebali imati konkretnije...