Bivši zenički rudari nastavlju štrajk glađu danas u podne

Preporučujemo

Grupa bivših zeničkih rudara, koji su u petak navečer zamrznuli štrajk glađu, odlučili su da danas, tačno u podne, odmrznu štrajk i, kako ističu, nastave svoju borbu za ostvarivanje uskraćenih prava, odnosno odlazak u penziju, piše radiosarajevo.ba.

Na odmrzavanje štrajka glađu su se odlučili jer još uvijek nisu operativna izdvojena sredstva za njihovo penzionisanje, odnosno za uplatu doprinosa, što je kod njih, kako kažu, izazvalo sumnju da su još jednom prevareni.

- -

Vlada Federacije BiH prošlog petka je na vanrednoj telefonskoj sjednici odobrila oko 2,6 miliona KM za uplatu doprinosa za 44 radnika Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica koji su stekli uslove za odlazak u penziju, dok bi 1,2 miliona KM, za preostalih 118 bivših rudara, trebali obezbijediti Elektroprivreda i RMU Zenica.

Ministar energije, rudarstva, i industrije FBiH Nermin Džindić jučer je u obraćanju novinarima naglasio da će odobrena sredstva biti raspoloživa do kraja ove sedmice.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...