- Advertisement -

Blinken: Ako samo još jedna ruska jedinica uđe u Ukrajinu na agresivan način, imat ćete odgovor

Preporučujemo

Američki državni sekretar Antony Blinken pojačao je upozorenje Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu, rekavši da ako “još jedna ruska jedinica” uđe u Ukrajinu “na agresivan način” to rezultirati ozbiljnim odgovorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i njenih saveznika.

– Ako jedna dodatna ruska jedinica uđe u Ukrajinu na agresivan način, kao što sam rekao, to bi izazvalo brz, ozbiljen i zajednički odgovor nas i Evrope – rekao je Blinken za CNN.

Ovi komentari dolaze kao pojašnjenje politike SAD-a nakon što je Rusija na granicu s Ukrajinom rasporedila desetine hiljada trupa.

 

Blinken je govorio i o ekonomskim sankcijama Rusiji, koje je tražio ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky.

 

– Kada se govori o snakcijama njihova svrha je da spriječe agresiju Rusije. Ako bi ih sada nametnuli izgubili bi efekat odbijanja ruske agresije. Sve što radimo, uključujući zajedništvo s Evropom, ima za cilj da bude faktor u Putinovoj računici, da ga odbije i obeshrabri da poduzmu agresivnu akciju, čak i dok istovremeno koristimo doplomatiju – rekao je Blinken.

 

 

Pročitajte:  Zelenski: Ne prihvatamo sporazum bez potpunog povlačenja ruske vojske
- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vučić: Najžešći pritisci po pitanju Kosova, imamo velike probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i...