Blinken: Rusija bi mogla napraviti ozbiljnu grešku u pokušaju da ponovi ono što je uradila 2014. godine

preporučujemo

Američki državni sekretar Antony Blinken oglasio se povodom napetosti na istoku Ukrajine te je naglasio kako su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog ruskih vojnih aktivnosti u ovom dijelu Evrope.

Blinken je poručio kako postoji mogućnost da Rusija možda pokušava ponoviti aktivnosti u Ukrajini iz 2014. godine.

– Zabrinuti smo izvještajima o neuobičajenim ruskim vojnim aktivnostima. Rusija bi mogla napraviti ozbiljnu grešku u pokušaju da ponovi ono što je uradila 2014. godine kada je okupila svoje snage duž cijele granice i prešla na suverenu ukrajinsku teritoriju. To je učinila pod lažnim opravdanjem da je isprovocirana – rekao je Blinken.

Blinken je poručio kako su Sjedinjene Američke Države potpuno posvećene suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine.

S druge strane, oglasio se i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba koji je rekao da postoji samo jedan način da se odvrati agresija Rusije.

– Najbolji način da se odvrate aktivnosti Rusije jeste da se jasno stavi do znanja da je Ukrajina jaka. Ruska agresija na Ukrajinu će završiti onog dana kad se Ukrajina institucionalizira i postane dio Zapada – naveo je Kuleba.

Također, ministar vanjskih poslova Ukrajine naglasio je kako Ukrajina i SAD dijele ista razmišljanja u vezi ruskih vojnih aktivnosti te je izrazio zahvalnost SAD-u na potezu da proširi odbrambenu i sigurnosnu saradnju kako bi Ukrajina dobila jače vojne kapacitete.

Pročitajte:  Britanska ministrica upozorila Putina: Invazija na Ukrajinu može dovesti do strašne klaonice

Najnovije

Mioković “potopio” Dodika: Ima obraza tražiti da se kažnjavaju oni koji Srbe nazivaju genocidnim, a na dnevnoj bazi vrijeđa Bošnjake

Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac i neko ko svakodnevno komentariše aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, večeras se na...