- Advertisement -

Blinken: Rusija misli da će korištenjem hrane kao oružja slomiti duh ukrajinskog naroda

Preporučujemo

Sjedinjene Države optužile su Rusiju da drži svjetsku opskrbu hranom taocem usljed sve većeg straha od gladi u zemljama u razvoju, jer je bivši ruski predsjednik upozorio da Kremlj neće pustiti vitalne pošiljke žitarica bez okončanja zapadnih sankcija.

Govoreći na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak, američki državni sekretar Antony Blinken zatražio je da Rusija ukine blokadu ukrajinskih crnomorskih luka i omogući protok hrane i đubriva širom svijeta.

-Čini se da ruska vlada misli da će korištenje hrane kao oružja pomoći da se postigne ono što njena invazija nije – da slomi duh ukrajinskog naroda, rekao je on na sastanku koji je sazvala Bidenova administracija.

Opskrba hranom za milione Ukrajinaca i milione drugih širom svijeta bukvalno je talac ruske vojske, dodao je on.

Blinken je pozvao Rusiju da “prestane da prijeti uskraćivanjem izvoza hrane i đubriva iz zemalja koje kritikuju vaš agresorski rat”.

Rusija i Ukrajina proizvode 30 posto globalne ponude pšenice i 69 posto svjetskog suncokretovog ulja.

Ranije u četvrtak, Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik Rusije koji je sada visoki sigurnosni dužnosnik, upozorio je da Rusija neće nastaviti isporuku hrane osim ako Zapad ne ublaži sankcije Kremlju.

Nakon molbi zapadne vlade i Ujedinjenih naroda Moskvi da dopuste protok hrane kako bi se spriječila moguća glad u nekim zemljama, Medvedev je u četvrtak rekao da je Rusija spremna na to, ali da očekuje “pomoć trgovinskih partnera, uključujući na međunarodnim platformama” u povratak.

-U suprotnom, nema logike: s jedne strane, protiv nas se uvode sulude sankcije, s druge strane traže zalihe hrane. Stvari ne funkcionišu tako, mi nismo idioti, dodao je.

-Zemlje koje uvoze našu pšenicu i druge prehrambene proizvode će imati veoma težak period bez snabdijevanja iz Rusije. A na evropskim i drugim poljima, bez naših đubriva, rasti će samo sočni korovi, dodao je Medvedev, koji je bio predsjednik između 2008. i 2012., ali je sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...