Blinken u posjeti Izraelu, fokus na primirju i pomoći Gazi

Preporučujemo

Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u četvrtak u Tel Aviv gdje se očekuje da će se sastati s izraelskim čelnicima kako bi razgovarali o produljenju izraelskog privremenog primirja s militantima Hamasa i povećanju humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Očekuje se da će Blinken, koji ide u svoju treću posjetu regiji od smrtonosnog napada Hamasa na Izrael 7. listopada, također posjetiti okupiranu Zapadnu obalu, gdje će se vjerojatno susresti s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, rekao je palestinski dužnosnik.

- -

“Gledajući sljedećih nekoliko dana, bit ćemo usredotočeni na to da učinimo sve kako bismo produljili primirje te nastavili izvlačiti što više talaca, kao i da pružimo  više humanitarne pomoći”, izjavio je Blinken na konferenciji za novinare u Bruxellesu u srijedu.

Također, očekuje se da će vodeći američki diplomat u Tel Avivu razgovarati o prijetećoj izraelskoj ofenzivi na južni pojas Gaze, pri čemu SAD traži od Izraela da posveti više pažnje zaštiti palestinskih civila i ograniči štetu nanesenu infrastrukturi, rekli su Reutersu visoki američki dužnosnici.

Blinken je u Bruxellesu rekao i da će s regionalnim partnerima Washingtona nastaviti razgovarati o poslijeratnoj budućnosti Gaze. SAD je rekao da ne želi da Gaza bude okupirana ili opkoljena, kao i da ne želi da Palestinci budu trajno raseljeni ili da se teritorij Gaze smanjuje.

Hamas je u srijedu, posljednjeg dana šestodnevnog primirja, oslobodio još 16 talaca, a potvrđeno je i da je Izrael oslobodio još 30 Palestinaca iz svojih zatvora.

- -

Kao odgovor na brutalni napad Hamasovih militanata na Izrael 7. listopada u kojem je prema procjenama ubijeno 1200 ljudi, a 240 ih uzeto za taoce, Izrael je u proteklih sedam tjedana, a do početka primirja, snažno bombardirao Gazu, u kojoj se odvija humanitarna katastrofa, a prema podacima tamošnjih vlasti ubijeno je više od 15 tisuća ljudi, od čega 40 posto poginulih čine djeca.

Najnovije

Drama u Slavoniji: Pijan u automobilu imao bombu, policajci ga priveli

U Hrvatskoj se jučer odigrala prava drama. Muškarcu (38) u petak u 13:30 sati u automobilu su našli bombu....