Blokada rada Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e?

Preporučujemo

Vijeće ministara BiH prolongiralo je izjašnjavanje o Nacrtu izmjena zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, što bi trebao biti prvi korak u provedbi presude Ustavnog suda BiH, kojom su pojedine odredbe ovog zakona proglašene neustavnim.

Inače, parlamentarni nadzor nad radom OSA-e jedno je od sada već nagomilanih pitanja koja su neusaglašena u državnom parlamentu.

- -

Mnogi misle da je ponovo na sceni blokada rada Zajedničke komisije, piše federalna.ba.

Samo jedna sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e održana je u više od tri mjeseca.

A jesenas, kada je Bariša Čolak privremeno imenovan za predsjedavajućeg, najavljivano je okončanje višemjesečne blokade njenog rada. Od tad su usvojili samo budžet OSA-e. Odgovora kad će birati stalnog predsjedavajućeg – nema.

“To je zato što je istekao rok od dva mjeseca, na koliko sam imenovan za privremenog predsjedavajućeg. A imamo tu problem koji je nastao u drugom domu, u Zastupničkom domu, oko zakonitog sastava komisije”, objašnjava Bariša Čolak, prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH (HDZ BiH).

- -

Očigledno je da i on, baš kao i SNSD-ovi zastupnici, i dalje smatraju da je odluka većine o Špirićevoj smjeni, uprkos utvrđenim zloupotrebama, neopravdana i da je treba povući. Upravo zato je SNSD odbijao imenovati na to mjesto svog drugog zastupnika u ovoj komisiji – Sredoja Novića. Kasnije i on daje svoju ostavku, a slijedi i novi SNSD-ov bojkot. Ovaj put na rad u svim parlamentarnim komisijama.

A ova, za nadzor OSA-e, popunjena je zastupnicima NDP-a te SDS-a, čiji Borislav Bojić zamjeniku predsjedavajućeg komisije poručuje: “Nema potrebe da prebacuje loptu. Ta komisija postoji. Imaju tačno i nedvosmisleno zastupnici koji čine tu komisiju, nedvosmisleno postupanje. Sve dotle dok ne dođe do određenih promjena i ja tu ne vidim ni jedan problem. Osim da onaj ko je dužan da sazove komisiju, treba da je sazove”.

“Mislim da je obaveza predsjedavajućeg, u ovom slučaju zamjenika predsjedavajućeg Bariše Čolaka, da sazove sjednicu i da mi na samoj komisiji raspravimo to pitanje i riješimo pitanje predsjedavajućeg komisije koje je, evo, kako vidimo, nedopustivo mnogo vremena otvoreno”, objašnjava Safet Softić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH (SDA).

Ukoliko se to uskoro ne desi, poručuje da će je, u skladu s poslovnikom, sazvati on.

A u opoziciji misle da je to odgovornost oba zamjenika. Zadovoljni su što je, kako tvrde, spriječen pokušaj rušenja OSA-e. Uz to su, visokom ocjenom međunarodnih institucija o radu za koji su zaduženi, razotkriveni nalogodavci te demantirane sve ranije tvrdnje o razdoru unutar agencije i radu bez nadzora.

“Naravno, sad opet dolazite do stranačkih interesa i interesa koji se pokušavaju provoditi kroz OSA-u i tu prvenstveno mislim na raspored kadrova unutar OSA-e, gdje sada evidentno ne postoji ona kontrola koju su prije imali i SNSD i HDZ i da je to jedan od razloga nesazivanja sjednice”, tvrdi Damir Bećirović, član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH (DF).

Iako tvrde da je stvarnih problema u radu OSA-e malo, poručuju da je parlamentarni nadzor u kontroli njenog funkcioniranja nužan po zakonu. Da bi ga bilo, nužna je i što hitnija deblokada rada ove komisije.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...