- Advertisement -

Bodo Webber tvrdi: Opasna je misija Palmera i Eichhorst, riječ je o odmetnutim pojedincima EU

Preporučujemo

Bodo Weber, analitičar,politolog i suradnik Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina, smatra da su pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine pod pokroviteljstvom američkog specijalnog izaslanika za izbornu reformu u BiH Matthewa Palmera i predstavnice Evropske službe za vanjske poslove Angeline Eichhorst “opasni” te tvrdi da “iza njih ne stoji cijela Evropska unija”.

– Mi već par mjeseci vidimo da se usložnjava ta zaista privatna, opasna misiju tih pregovarača, kroz razne kontrapritiske ili kontraotpore od raznih organizacija civilnog društva, sa Zapada, od raznih predstavnika, od europarlamentaraca i drugih. Čini se da što više ti pregovarači upoznaju situaciju tako oni i intenziviraju taj svoj opasni pohod – kazao je Weber.

Podsjetio je kako su Palmer i Eichhorst otkazali svoju posjetu u decembru, a kao mogući povod navodi najave raznih stranaka da će se povući iz pregovora, praktično na dan dolaska ili dan prije dolaska, kad se, kaže, nije znalo hoće li se neke stranke, uključujući i SDA, povući iz tih pregovora.

– Izgleda da su oni snimili stanje i da sad ponovno pokušavaju. S druge strane, bili su opasni zato što iza tih pregovora ne stoji Evropska unija u cjelini i što ne čine ono što smo mislili da su bit i duh vrijednosti i Bidenove administracije, te da ti opasni signali ohrabruju domaće lidere da mogu ići još dalje u traženju ispunjavanja njihovih nacionalističkih agendi. Čim se radikalizirala situacija potezima koje je poduzeo gospodin Dodik i vodstvo RS-a, vidjeli smo da je prvo samo gospodin Sattler pregovarao, pa im je došao pomoći gospodin Palmer i na koncu gospođa Eichhorst da bi to pregovorima dalo dodatnu težinu – kazao je Weber.

Weber kaže i kako se na kraju i komesar za proširenje Oliver Varhelyi pojavio u Sarajevu te da se iz izvještaja šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera, koji je, kaže, procurio u javnost vidjelo kamo ti pregovori idu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...