Boeingov bespilotni dron tanker gorivom napunio američki borbeni avion

preporučujemo

Američka mornarica i Boeing su nedavno uspješno obavili punjenje goriva u letu.

Borbeni avion F-35C Lightning II je koristio Boeingov bespilotni dron tanker MQ-25 Stingray kako bi tokom leta preuzeo gorivo i nastavio let.

MQ-25 program postoji već nekoliko godina, počeo je 2018. godine, a bespilotna letjelica je obavila prvi let u septembru 2019. godine. Od tada je upisala više od 120 sati leta kako bi se prikupili podaci o njenim performansama u letu. Međutim, tek u junu ove godine je prvi put pokušano spajanje borbenog aviona kako bi se obavilo punjenje gorivom.

Testni dron tanker nazvan T1 je gorivom napunio F/A-18 Superhornet, što je bilo prvo punjenje goriva u svijetu ove vrste. Avion je tokom punjenja gorivom bio udaljen svega 6,1 metar od drona, a u augustu je dron gorivom napunio avion E-2D Hawkeye. Ove sedmice je uspješno obavljeno i punjenje borbenog aviona F-35C Lightning II, koje je proteklo bez problema. Dron tenker je pokazao dobre performanse i stabilnost, a koliko je goriva nasuto i kolika je udaljenost bila između letjelica, zasad nije poznato.

Boeing trenutno proizvodi dva MQ-25 dron tankera za mornaricu, a T1 je ušućen na demonstracije na nosač aviona kako bi se unaprijedio proces integracije.

Najnovije

DIJELE ISTOG NEPRIJATELJA: Komšić, Osmani i Đukanović se sastali u New Yorku

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato,...