Bogat program za Dane Općine Centar od 2. do 9. maja

Preporučujemo

U utorak, 24. aprila 2018. godine održan je 3. sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje Dana Općine Centar od 2. do 9. maja. Na ovom sastanku, kojeg je vodila predsjednica Organizacionog odbora i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, razmatrane su završne pripreme za realizaciju utvrđenog programa aktivnosti i manifestacija koje se u općini Centar tradicionalno održavaju u povodu 2. maja – Dana Općine Centar u znak sjećanja na herojsku odbranu Sarajeva od agresorskih napada toga dana ratne 1992. godine.

Obilježavanje tog datuma počinje, 2. maja 2018. godine kada će predstavnici Općine Centar i boračkih udruženja položiti cvijeće kod spomen ploče na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, spomen ploče poginulim policajcima koja se nalazi u zgradi Policijske uprave Centar na Marijin dvoru i kod spomen ploče poginulim pripadnicima jedinice nekadašnjeg Odreda ”Zagreb” na lokalitetu hotela Zagreb. Preživjeli pripadnici Odreda ”Zagreb” će se od 13 sati družiti sa građanima u Mjesnoj zajednici ”Marijin dvor-Crni vrh” gdje će biti upriličena i prigodna izložba.

U znak sjećanja na bitke vođene 2. maja 1992. godine pomenute delegacije će se okupiti ispred spomen obilježja kod mosta na Skenderiji, a zatim položiti cvijeće u haremu Alipašine džamije. Istog dana će u dvorištu u Ulici maršala Tita 54 biti i tradicionalni susret boraca učesnika dešavanja 2. maja kao i izložba ratnih fotografija u galeriji ”Preporod”.

Narednog dana, 3. maja u prijepodnevnim satima delegacije Općine i boračkih udruženja će položiti cvijeće na gradska spomen-obilježja, mezarja i groblja i odati počast poginulim braniteljima i svim žrtvama agresije 1992-1995. godine. Toga dana u 13 sati je svečana sjednica Općinskog vijeća Centar na kojoj će biti uručena priznanja Općine Centar ovogodišnjim dobitnicima i proglašen Policajac godine. Nakon svečane sjednice predstavnici Općine će uručiti simbolične novčane donacije socijalno ugroženim boračkim porodicama.

U znak sjećanja na poginule branitelje bit će održani i vjerski obredi – Jasin i Dova u svim džamijama u Centru 4. maja, a 5. maja Misa zadušnica u crkvi Svetog Josipa na Marijin dvoru i Parastos u Pravoslavnoj crkvi – Srpska pravoslavna crkvena opština Stari Grad.

U sklopu obilježavanja Dana Općine Centar, na Soukbunaru će brojnim manifestacijama 7. i 8. maja biti obilježena 26. godišnjica od formiranja Odreda ”Soukbunar”.

I ove godine će biti organizirana posjeta učenika završnih razreda 11 osnovnih škola sa Centra ratnom tunelu ”Dobrinja-Butmir” gdje će biti održan historijski čas o velikoj ulozi koju je tunel spasa imao za branitelje i građane u opkoljenom Sarajevu tokom proteklog rata.

Svoje učešće u obilježavanju Dana Općine Centar će uzeti i građani treće životne dobi. Tako će 4. maja u Centru za zdravo starenje u Titovoj 12 biti Dan otvorenih vrata uz program i izložbu radova članova ovog centra.

Dan mladih Općine Centar – 8. maj će takođe biti obilježen ekološkim, obrazovnim i kulturnim manifestacijama koje će završiti koncertom grupe ”Zoster” 11. maja u Domu mladih na Skenderiji.

Od 2. do 9. maja bit će održani i drugi prigodni kulturno-umjetnički i sportski programi a između ostalih sarajevska rolerijada (6. maja), Međunarodni oldtajmer susreti (5. i 6. maj), Sajam ljekobilja, pčelarstva i ekologije i sajam Urban Management, izložbe, filmske projekcije, predavanja, radionice…

U Pionirskoj dolini će 5. maja biti organiziran Porodični i ekološki dan Općine Centar, a ulaz za sve posjetitelje će biti besplatan.

Najnovije

CIK izreako četiri kazne zbog preuranjene kampanje

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je danas na sjednici, pored ostalog, donijela četiri odluke o sankcioniranju političkih subjekata...